Maletić: Grčić umjesto da radi obmanjuje javnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2014. u 18:14
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić upozorila je danas da je bolje korištenje sredstava iz europskih fondova važno za hrvatsko gospodarstvo.

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić upozorila je danas da je bolje korištenje sredstava iz europskih fondova važno za hrvatsko gospodarstvo, te optužila potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića da na HDZ-ova upozorenja "umjesto radom odgovara obmanom javnosti".

"Ne možemo ići na marketinške trikove oko ozbiljnih tema. Ozbiljne teme traže rad, a oni ne rade nego se igraju s našom državom na što nemaju pravo", izjavila je na konferenciji za novinare Maletić ustvrdivši kako je Vlada nesposobna koristiti sredstva iz europskih fondova.

HDZ-ova eurozastupnica rekla je kako je plan bio da informacijski sustav za upravljanje europskim fondovima bude spreman do 1. srpnja 2013. a da se dozvola za rad i predujam od 150 milijuna eura dobiju u rujnu 2013. No, u prosincu je Vlada dobila nalaz Europske komisije da nisu spremni za to, što su u Vladi sakrili.

"To su prikrili, a Grčić je nastavio zavaravati javnost i govoriti da će dobiti predujam do kraja godine, što je bilo nemoguće zbog blokirajućeg nalaza", istaknula je Maletić. Dodala je da se sada opet moraju predati dokazi o uspostavljenom sustavu te čekati mišljenje Europske komisije (EK).

Maletić tvrdi i da je EK upozorila Hrvatsku kako nema dovoljno kvalitetne administrativne kapacitete tj. da nema dovoljno stručnjaka koji bi trebali raditi na korištenju europskih fondova.

HDZ-ova eurozastupnica kaže da se hrvatska javnost obmanjuje kako su u 2012. ugovoreni i potpisani projekti u vrijednosti više od 200 milijuna eura. "To je sve Grčiću bilo pripremljeno na potpis tijekom 2010. i 2011.", rekla je.

Opasnim drži što Grčić i Vlada javnosti govore kako sad ugovaraju 450 milijuna eura vrijedne projekte no, dodala je, to su sve bili projekti koji su još 2011. bili na listi koju je Hrvatska predala Europskoj komisiji, a koji su se morali ugovarati do kraja 2012. "To su bili projekti koji su morali već biti ugovoreni i u provedbi u Hrvatskoj", istaknula je.

Upozorila je da zakašnjenje u trošenju sredstava iz europskih fondova znači nastavak gospodarskog pada i rast nezaposlenih. Rekla je da je Hrvatska u pola godine članstva u EU proračun uplatila 1,8 milijardi kuna, a trebali smo sigurno dobiti predujam od 150 milijuna eura, te do sredine prošle godine ugovorene projekte za 450 milijuna eura. Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. godine na raspolaganju stoji osam milijardi eura.

Maletić je također demantirala današnju izjavu Grčića da je, dok je vodila sustav upravljanja i kontrole sa dobivanjem akreditacije kasnila dvije godine, zbog čega je sadašnja Vlada dovedena u probleme. "Akreditacija je dobivena u rekordnom roku u svibnju 2008. Grčić laže", rekla je Maletić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Gospođa Maletič se iskreno bori za Hrvatske interese u EU parlamentu.

Kolege niste u pravu: dobro znam što je Maletićka prije radila i vjerujem ono što ona govori. Ona je prije svega zaista stručnjak s područja javnih financija a tek potom pridruženi član HDZ-a ( a ne obrnuto kao što je obično slučaj). S druge strane Grčić je šarlatan i nesposoban za funkciju koju bi trebao obnašati. Zašto se onda nju ne doživljava ozbiljno? Zar samo zato što je žena?

SDP=HDZ

ova Maletička je sigurno zaljubljena u Grčića,malo malo pa ga se sjeti a što se tiće posla za hrvatski narod ne rade ni sdp ni hdz

New Report

Close