Male elektrane dobra prilika za domaću industriju

Autor: Darko Bičak , 25. studeni 2009. u 22:00

Za projekt sunčane termoelektrane u Kninu gotovo sva oprema je iz domaćih izvora

Projekt sunčane termoelektrane, na kojem radi zagrebačka tvrtka Enerkon, i nova tehnologija koja je za takvu elektranu nužna mogli bi biti prilika za brojne domaće tvrtke, tvrdi Stanko Plevnik, direktor Enerkona.

“Ima nekoliko ovakvih elektrana u Španjolskoj i Portugalu, no projekt naše tvrtke u okolici Knina, elektrana od 60 MWh, znatno je veći i napredniji”, kazao nam je Plevnik. Gotovo 100 posto opreme, uz visok postotak u izvedbenom projektu i samim radovima, iz domaćih je izvora. Hrvatske tvrtke mogu proizvesti gotovo 60 posto opreme i usluga u projektima malih energetskih postrojenja, naglašava Plevnik. Riječ je prije svega o projektima industrijske energetike snage 15-ak megavata (MW) proizvedene struje. U tvrtkama koje imaju potrebnu otpadnu sirovinu najpraktičniji energetski sustav je na biomasu. Za to postrojenje hrvatske tvrtke poput Đure Đakovića, TPK-a, TPK-a Orometal i drugih mogu u potpunosti isporučiti kotlove. U posao bi se mogle uključiti i karlovačke tvrtke Croatia pumpe i TTK, proizašle iz nekadašnjega kombinata Jugoturbina, kažu u Enerkonu, a Hrvatska je tehnološki u mogućnosti proizvesti i turbine. I Pero Munivrana, direktor Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT), naglašava važnost rješavanja energetske sigurnosti iz vlastitih izvora. “Gradnja nuklearne elektrane jest jedna od mogućih opcija za rješavanje dugoročne stabilnosti isporuke i cijene električne energije te je potrebno uzeti u obzir prednosti i nedostatke te tehnologije u odnosu na ostale opcije. Što se tiče samih sposobnosti hrvatskih kompanija da sudjeluju u eventualnoj gradnji nuklearne elektrane, poznato je da postoje u Hrvatskoj kompanije koje proizvode komponente i dijelove sustava za nuklearne elektrane te one koje imaju iskustva u njihovoj kontroli, održavanju i remontu. Kao primjer možemo navesti kompanije poput Dalekovoda, Đure Đakovića, Energetski institut ‘Hrvoje Požar’, Končar, Institut za nuklearnu tehnologiju i sl. Budući da smo mala zemlja, kao i za većinu drugih industrija, suradnja među takvim kompanijama na ovakvim poslovima svakako bi bila korisna”, kazao je Munivrana. Zdravko Mužek, direktor inženjerske energetske tvrtke Ekonerga, navodi da je njegova tvrtka davno sudjelovala u istraživanju mogućeg sudjelovanja domaće industrije i druge operative u gradnji elektroenergetskih objekata. “Anketirali smo svu relevantnu hrvatsku industriju. Kako danas nema takvih spoznaja, predložio sam HGK-u da provede istraživanje kako bismo spoznali postojeće stanje i razvojne mogućnosti”, kazao je Mužek.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ROĐO MOŽEŠ I TI SE INOVIRATI ali kao što kažeš “GDJE JE MOJ %%%%%%%% rođo”
i to je tako , sve dok se stare PRDONJE IZ INE I HEPA i POJEDINIH KRUGOVA MINISTARSTVA NE POZATVARAJU ILI SE NE OTVORI GOLI OTOK ZA TAKVE GADOVE KOJI SU NAS JEDNIM DIJELOM DOVELI DO OVAKVE SITUACIJE.
A SAMO JEDAN PRIMJER JE :
“tko je otkupio zemljišta ili koncesije zemljišta za RUŽE VJETROVA u cijeloj Hrvatskoj ????????”
“tko0 je financirao TAKVO ŠTO (GRAĐANI I PDV OBVEZNICI ) ????????????”
ZAŠTO TO NIJE POD ISTRAGOM VIŠIH SLUŽBI
ROĐO

Hrvatska ne primjenjuje inovacije . U pogledu primjene inovacija Hrvatska je na razini Burkine Faso . Postoji jedan sloj ljudi u Hrvatskoj koji stalno iznuđuje mito od inovatora .Najviše inovacije primjenjuju zemlje G7 . Iako je primjena inovacija skupa ipak se isplati .Tih 7 zemalja grade svoju tehnološku supremaciju na primjeni inovacija .I neke druge zemlje pokušavaju naprimjer Finska koja primjenjuje inovacije u mobilnoj telefoniji i proizvodnji oružja . Kina ne primjenjuje inovacije već proizvodi sve što postoji ali je to jeftino jer je u Kini jeftina radna snaga .

New Report

Close