Mala lička općina u turističkoj renesansi

Autor: Marija Brnić , 29. lipanj 2016. u 15:44
Iako mala općina s tek 1381 stanovnikom, uz najviši prosjek starosti (51 godina), jedna su od najambicioznijih JLS-a u Hrvatskoj

Izvlastili zemljište za najduži zip-line u Europi, gradit će skijalište, hostel… Glavni izvor financiranja EU.

Najduža europska zip-line žičara u maloj ličkoj općini Vrhovine konačno će početi s radom. Prošlotjednom odlukom Vlade da tom projektu dade status javnog interesa omogućeno je izvlaštenje zemljišta preko kojega se pruža čelična sajla adrenalinske žičare ukupne dužine tri kilometra.

Riječ je o šumskom zemljištu i pašnjacima čiji vlasnici nisu dostupni te je postupak izvlaštenja jedini način da se žičara stavi u funkciju, objašnjava načelnik Vrhovina Milorad Delić. 

Poticaji za mlade 
Zip-line od tri kilometra najveća je od ukupno tri planirane adrenalinske žičare predviđene u okviru projekta Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli vrh i razvojnog plana općine do 2020. Iako mala općina s tek 1381 stanovnikom, k tomu i najvišim prosjekom starosti (51 godina), Vrhovine su jedna od najambicioznijih općina u Hrvatskoj i definitivno među lokalnim sredinama koje su najbolje proučile mogućnosti koje im se otvaraju kroz EU fondove i spremno dostavile projekte kojima mogu aplicirati za sredstva namijenjena upravo sredinama koje su slabije naseljene i razvijene.

 

110milijuna

kuna vrijedno je 30 projekata koje planiraju do 2020.

Do 2020. Strategijom razvoja općine postavljen je cilj privlačenja mladih obitelji, kroz razne poticaje, a preduvjet za to je realizacija 30 projekata vrijednih 110 milijuna kuna, i to ponajprije u turizmu. Općina je smještana na području NP Plitvička jezera, pa računaju, objašnjava načelnik Delić, zaustaviti turiste koji dolaze na Plitvice i ponuditi im nove, drukčije sadržaje.  Gospodarstvo općine je nerazvijeno, ima tek 15-ak malih tvrtki i obrtnika, a ni u turizmu Vrhovine nemaju tradiciju. Ipak, od osmišljavanja razvoja temeljnog na sportskom i adrenalinskom turizmu već se povećao broj onih koji nude smještaj i općina ima trenutačno 130 kreveta u ponudi. 

Proračun srezali na 8 mil. kn
Uz zip-line je sagrađena penjačka staza, a od osmišljenih 30 razvojnih projekata započete su aktivnosti na njih 27. Među ostalim, pripremaju gradnju skijališta, biciklističke i downhill staze, adrenalinskog parka, paint balla, disk golfa, bowlinga, hostela… Nositelj svih projekata je općina, a najvećim dijelom u financiranja oslanjat će se na sredstva iz EU fondova, kao i pomoć inozemnih vlada te kredite HBOR-a, EIB-a i Svjetske banke. No, za neke projekte tražit će se i uključenje privatnih investitora. Konkretno, načelnik Delić kaže kako će jedan od tri planirana hostela graditi općina, dok će za dva iduće godine raspisati natječaj za financiranje kroz model javno-privatnog partnerstva.

Proračun općine Vrhovine ove je godine planiran na razini od 14,8 milijuna kuna, ali je upravo obavljen rebalans i prihodi su smanjeni za 46 posto, na 8 milijuna kuna. No, Delić nije zabrinut jer je korekcija priprema za očekivani manji priljev novca iz državnog proračuna te od izvanproračunskih korisnika, koje očekuje zbog nefunkcioniranja Vlade i novih parlamentarnih izbora.  "Ova godina je takva kakva jest, no nastavljamo raditi na pripremi projekata iz sredstava kojima raspolažemo", kaže Delić, zaključivši kako je realno je da će realizacija nekih projekata biti pomaknuta. To ga, međutim, ne zabrinjava, jer razvoj nije pitanje jedne godine nego puno duljeg razdoblja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close