Makarska razvojna agencija savjetodavno i tehnički pomaže gospodarskim subjektima

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. listopad 2015. u 12:37
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poslovni uzlet grada Makarske, održan u četvrtak, okupio je više desetaka zainteresiranih poduzetnika s makarskog područja.

Poslovni uzlet grada Makarske, održan u četvrtak, okupio je više desetaka zainteresiranih poduzetnika s makarskog područja. U sklopu manifestacije mali i srednji poduzetnici su, u hotelu Park, imali prilike prisustvovati besplatnim edukacijama koje je do sada prošlo više od sedam tisuća poduzetnika.

U pozdravnom obraćanju Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, naglasio je da je makarski Uzlet 18. po redu u ovoj godini u organizaciji Poslovnog dnevnika, od ukupno 23 planirana. „Poslovni je uzlet projekt namijenjen promociji i edukaciji malog i srednjeg poduzetništva koji je postao snažnim alatom u nastojanju da poduzetnici svoja znanja i vještine podignu na razinu kojom će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i europskom tržištu.“ U srednjem i malom poduzetništvu zaposleno je 65 posto ukupnog broja zaposlenih građana, pa su iz perspektive Poslovnog dnevnika upravo oni sama srž i kapilarni sustav našega gospodarstva, dok je njihov razvoj važan za gospodarski razvoj Hrvatske, ali i društva u cjelini, zaključio je Šimatović.

Tonći Bilić, gradonačelnik Grada Makarske, ističe da iako je Makarska po prvi put domaćin ovakve manifestacije odaziv je više nego zadovoljavajući. Grad je ponosan na stalnu komunikaciju s poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, upravo zbog njihovih potreba za edukacijom i informiranjem. Grad Makarska organizira javne i individualne edukacije kako bi poduzetnici u svom poslu bili još uspješniji, pa je tako nedavno formirana makarska razvojna agencija, MARA, sa svrhom pružanja savjetodavnih i tehničkih pomoći svim gospodarskim subjektima s područja grada. Svjesni problema s kojima se poduzetnici susreću, grad Makarska i županija Splitsko – dalmatinska zajedničkim snagama rade na dugotrajnom procesu stvaranja poduzetničke klime, u čemu ključnu ulogu ima i međusektorska suradnja. „Iako bilježimo pozitivne turističke trendove, Makarska se mora osloniti i na razvoj ostalih gospodarskih subjekata i poticati događanja tijekom cijele godine. Slušanjem bila privatnog sektora, grad i županija mogu spremno odgovoriti na gospodarske izazove, a istovremeno biti otvoreni i za nove ideje.“, tvrdi Bilić.

Zlatko Ževrnja, župan Splitsko – dalmatinske županije, pohvalio je gospodarsku zonu Dugopolje kao jedan od najboljih županijskih projekata. Poduzetničke zone smatra bitnim polugama razvoja i odličnim mjestima za razmjernu dobrih iskustava. Ovdje je važno spomenuti općinu Postire u koju je uloženo 4 milijuna kuna i pokrenuto zapošljavanje, kao i sjajnu agro – zonu grada Trilja te općinu Dicmo u kojoj je samo u Končaru zaposleno dodatnih 114 ljudi. Županiju smatra maksimalnim servisom i potporom svakom investitoru i poduzetniku, s ciljem pružanja podrške i razumijevanja: „Trebamo biti brzi i dinamični kad je riječ o donošenju urbanističkih i prostornih planova jer je to zamašnjak svekolikog razvoja koji omogućava brzu realizaciju projekata.“, naglašava župan. Brojke govore same za sebe, pa tako županija svake godine raspisuje javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora do 20 000 kuna, gdje je u posljednjih 10 mjeseci realizirano 193 takvih potpora. Sufinanciranjem kamata na poduzetničke kredite do sad je realizirano 1600 kredita, ukupne vrijednosti milijardu i 650 milijuna kuna. Županija se može pohvaliti i sufinanciranjem potpornih i tehnoloških inkubatora, seminara i konferencija, zatim istraživanja, razvoja i primjerne inovacija – u koje je do sada uloženo 2,5 milijuna kuna kroz 26 projekata. Energetika također ima važno mjesto, pa je za ugradnju kolektora i zamjenu javne rasvjete onom ekološki prihvatljivom, do sada prijavljeno 190 potpora vrijednosti 4 milijuna kuna. Ribarstvo i lovstvo ključna su stavka makarskog gospodarstva u koje se mjerama i programima neprekidno ulaže. Samo na izgradnji ili rekonstrukciji luka se trenutno odvija 17 projekata. Za makarsku je luku predviđeno 30 milijuna kuna kojima će se osigurati izgradnja dodatnih 110 nautičkih vezova i proširenje gradske šetnice u Makarskoj, što za posljedicu ima i potporu domaćim poduzetnicima jer se koriste njihovi materijali i usluge. Uređeno je 500 kilometara poljskih putova kojima se dolazi do maslinika i voćnjaka, a županija istovremeno sudjeluje i sufinancira i nabavku sadnica. „U turizam i promociju diljem svijeta uloženo je osam milijuna kuna. Ovdje upravo mali i srednji iznajmljivači imaju najizravnije koristi.“, kaže Ževrnja.

Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za međunarodnu suradnju, investicije, izvoz i konkurentnost, Ministarstvo poduzetništva i obrta smatra poduzetničkim partnerom koji instrumentalno pomaže u realizaciji projekata i jačanju izvoznih aktivnosti. Ističe da Hrvatska, kao dobro integrirani član Europske Unije, svaki dan ima sve više potpornih mogućnosti iz fondova Europske Unije. Napominje da se nalazimo u dinamičnom regulatornom okruženju koje zahtjeva registraciju i poštivanje propisa, ali da je broj potpora daleko veći i neusporediv s razdobljima prije ulaska u EU. „Malo i srednje poduzetništvo je najadopltabilniji i najfleksibilniji dio gospodarstva koje se može dobrim dijelom osloniti na europske programe. Posebno potičemo i mikro – poduzetništvo sredstvima kako iz nacionalnih, tako i europskih izvora. Gospodarstvo se odmaknulo od isključivo bankarskog pristupa i okrenulo se prema onom društveno – osviještenom.“, tvrdi. Da je poduzetnička klima u RH sve bolja svjedoče i brojne start – up tvrtke s potencijalno komercijalno prihvatljivim idejama koje su vrijedne i bitne za budućnost gospodarstva. „U ukupnoj potpori malom i srednjem poduzetništvu snage trebaju udružiti i nacionalne, regionalne i lokalne instance. Gospodarstvo nam je zapravo povezano, a ako pogledamo, takvo nam je i tržište.“, zaključio je Ljubunčić te sve prisutne pozvao da se redovito informiraju na stranicama Ministarstva kako bi bili u toku s mogućnostima koje im se pružaju.

Za energetiku u turizmu 50 mil. eura iz EU fondova do 2020.

Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pohvalio je otvaranje makarske razvojne agencije, koja će pomoći u artikulaciji projekata. Javni sektor ima veliku mogućnost iskorištavanja potpora, što pozitivno utječe na kvalitetu života građana. Poduzetničku je klimu nazvao pozitivnom zbog povećana pristupa novcu, za što je zaslužna i dobra volja onih koji na lokalnoj i državnoj razini pomažu poduzetnicima. Zadovoljan dosadašnjim postignućima, najavio je hiperaktivnu djelatnost Fonda u sljedećem razdoblju, za koja planiraju i do milijardu kuna ulaganja u gospodarstvo i javni sektor.

Fond sufinancira kupnju i nabavu električnih i hibridnih vozila, obnovu i niskoenergetsku gradnju komercijalnih nestambenih zgrada, kao i energetske preglede te sustave upravljanja energijom. Što se sufinanciranja obnovljivih izvora energije tiče, već je realiziran 51 projekt vrijednosti 8,4 mil. kn, a nije samo riječ sufinanciranju potreba hotela, već i autokampova, pansiona i privatnih iznajmljivača. U buđenju velikog potencijalna nacionalnih i parkova prirode vidi zamašnjak razvoja turističke ponude. Iz europskih je fondova do 2020. predviđeno 50 mil. eura za energetsku obnovu samo u turizmu, a za zaštitu prirode 120 milijuna. “Zaštita prirode uz komercijalni segment zapravo znači održivi razvoj. Kontrolirano i pametno, ali u skladu s prirodom, treba iskoristiti prirodne potencijale”, istaknuo je. Uređenje parka prirode Biokovo projekt je težak 7,8 milijuna kuna, od kojih je Fond namirio 4,4 milijuna. “Fond je kroz 38 natječaja i poziva predvidio više od 900 milijuna kuna, od kojih je 40–80 posto bespovratno, a projekti koji će biti realizirani vrijedni su više od dvije milijarde kuna”, kaže Sven Müller.     

Komentirajte prvi

New Report

Close