Majdandžić: Prisiljeni smo zadužiti se za 100 mil. kuna

Autor: Saša Paparella , 20. srpanj 2016. u 13:28
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Donedavni direktor Fonda Sven Muller, kojeg nasljednik sada optužuje, kaže da je financijski plan bio u potpunosti ostvaren.

V.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić najavio je u utorak da će od Vlade zatražiti suglasnost za odobrenje prekoračenja u iznosu od 100 milijuna kuna radi rješavanja trenutne likvidnosti jer su, kako je naveo, njegov prethodnik Sven Mueller i bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u 2015. nerealno planirali natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada, čime su opteretili proračun Fonda sa 750 milijuna kuna za ovu i sljedeću godinu.

"Fond traži dopušteni minus za uravnoteženje likvidnosti da bi platili račune pravnim i fizičkim osobama koje su nedužne u ovoj priči. U 2015. se nekorektno, loše i financijski neodrživo planiralo, a što je dovelo do ovoga da sada Fond preko Upravnog odbora mora tražiti od Vlade suglasnost za dozvoljeni minus od 100 milijuna kuna", rekao je Majdandžić novinarima. Na pitanje može li objasniti zašto bivša Vlada nije za tu namjenu koristili sredstva iz fondova EU odgovorio je kako je "očito trebalo već od 2014. prelaziti na europsko financiranje projekata.

Očito nije bilo spremnosti i nije bilo ni znanja da se mogu povući sredstva EU", istaknuo je Majdandžić  te najavio kako će sada Fond, po prvi puta, energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada sufinancirati sredstvima EU unije u vrijednosti od 100 milijuna eura, umjesto da to obnovu kao što je bilo do sada sufinancira nacionalnim sredstvima. Za komentar Majdandžićevih navoda zamolili smo prozvanog Svena Mullera.  

"Resorni ministar je predsjednik Upravnog odbora Fonda, on je prihvatio financijski plan i program za ovu godinu, pa ne znam da li se sada pravi 'bedast', ili ne zna čitati financijske dokumente", oštro je nastupio Muller. "Fond je bio uspješna institucija čiji su djelatnici savjesno obavljali posao i nedopustivo je da se zbog nečijeg neznanja i političke promidžbe od Fonda sad ponovno radi 'slučaj'. Nažalost, trenutna garnitura se ne može pohvaliti s konkretnim rezultatima jer nisu ništa napravili u proteklih šest mjeseci – donijeli su plan gospodarenja otpadom na koji EK ima primjedbe, zbog toga će nam biti stopirana EU sredstva.

Također, nisu osigurali landfield taksu iz koje bi se financirala reciklažana dvorišta, kompostane i drugo. U šest mjeseci se nisu makli s mjesta  i pitanje je kada, pod kojim uvjetima i hoće li uopće dobiti EU sredstva kad nisu uspjeli osigurati ni nacionalno sufinamciranje", kaže Muller.  Napominje i da je prethodna Vlada jednoglasno donijela program rada Fonda i financijski plan za 2015., a ova tehnička Vlada je njegovo ostvarenje kroz izvješća koja sam podnio jednoglasno prihvatila na upravnom odboru Fonda održanom u ožujku ove godine.

Tehnička Vlada je moj program rada, kao i financijski plan Fonda za 2016., takodjer jednoglasno usvojila, a prilikom primopredaje je uručen dokument o izvršenju programa i financijskog plana u prvom kvartalu 2016. Ostvarenje je bilo 100 posto, kako na rashodovnoj tako i na prihodovnoj strani. Upravljanje Fondom kao institucijom koja raspolaze javnim sredstvima iziskuje vjestine koje se ne stjecu isključivo u akademskoj zajednici niti bavljenjem politikom", zaključio je Muller.

Komentirajte prvi

New Report

Close