Mađarska proglasila izvanredno stanje, izbjeglicama dijele letke s iscrtanom rutom kroz Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/H , 15. rujan 2015. u 14:48
Foto: Reuters

Karte su objavljene i na Facebook grupi “Avoid Hungary – Migration news” (Izbjegavajte Mađarsku – vijesti o izbjeglicama). Na lecima su iscrtani alternativni pravci, a jedan od njih je onaj koji vodi preko Slavonije.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u dvama okruzima na jugu zemlje zbog velikog priljeva izbjeglica, rekao je glasnogovornik vlade u utorak u pograničnom gradu Szegedu, a neki od izbjeglica na granici najavljuju da bi se mogli okrenuti Hrvatskoj, prenosi Reuters.

Voditelj nacionalnog odjela za upravljanje katastrofama Gyorgy Bakondi kazao je da će se granična zona (zona uz granicu u kojoj je ograničeno kretanje) u tim dvama okruzima proširiti s 10 na 60 metara, a uspostavit će se i tranzitne zone za izbjeglice.

"Ovo bi moglo privremeno poslužiti da se smjeste osobe koje traže izbjeglički ili zaštićeni status, kao i za rješavanje zahtjeva za azilom te rješavanje postupka registracije stranih državljana", kazao je Bakondi.

Mađarska vlada kaže da joj namjera u roku od nekoliko sati u tim tranzitnim zonama rješavati pitanje tražitelja azila. I iskoristiti svoje pravo da one kojima zahtjev bude odbijen vrati u Srbiju, koju Mađari smatraju "sigurnom zemljom".

U Mađarskoj je u utorak stupio na snagu novi oštri zakon kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine. Mediji javljaju da ih je nekoliko i uhićeno u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ispred metalnih kontejnera u tranzitnoj zoni već se stvorio dugi red migranata.

Mogućnost dugog čekanja na mađarskoj granici, moguće zatvorske kazne ili vraćanje u Srbiju, izbjeglice bi nagnati da potraže alternativne pravce, na zapad preko Hrvatske ili na istok preko Rumunjske iako te zemlje nisu dio šengenske zone.

"Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Njemačke", rekao je Reutersu jedan od izbjeglica iz Damaska. "Ne znam je li to dobar plan, ali moramo probati", dodao je.

Na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane,  kako javlja N1, volonteri izbjeglicama dijele letke i usmjeravaju ih prema alternativnim pravcima iscrtanim na tim lecima, kako ne bi krenuli prema mađarskoj granici koja je zatvorena.  

Karte su objavljene i na Facebook grupi "Avoid Hungary – Migration news" (Izbjegavajte Mađarsku – vijesti o izbjeglicama). Na lecima su iscrtani alternativni pravci, a jedan od njih je onaj koji vodi preko Slavonije.

Komentirajte prvi

New Report

Close