Mađarska nuklearka ruši vrijednost HEP-a: 75 kilometara od granice s Hrvatskom grade dva nova reaktora

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2017. u 16:30
FOTO: Shutterstock

Nova nuklearka imat će snagu od ukupno 4.400 MW, koliko iznosi snaga svih hrvatskih proizvodnih kapaciteta zajedno.

Mađarska je dobila zeleno svjetlo Europske komisije da gradi nova dva reaktora u postojećoj nuklearnoj elektrani Paks, smještenoj 75 kilometara od granice s Hrvatskom i, primjerice, 120 kilometara od Osijeka. Svaki novi reaktor imat će snagu od 1.200 megavata (MW), a zajedno sa stara četiri reaktora, nova nuklearka imat će snagu od ukupno 4.400 MW, koliko iznosi snaga svih hrvatskih proizvodnih kapaciteta zajedno – hidroelektrana i termoelektrana, polovice NE Krško te »zelenih« pogona na obnovljive izvore. Upravo će ta nova snaga Paksa, jednaka primjerice snazi nuklearke u Fukushimi, biti najveća prijetnja Hrvatskoj. Ne sigurnosna, nego – ekonomska, piše Novi list.

Nova dva reaktora će graditi Rusi, odnosno njihov Rosatom, sa suvremenom tehnologijom koja odgovara najvišim zapadnjačkim standardima, kažu stručnjaci. I gorivo za nuklearku će stizati iz Rusije, što znači da će ona proizvoditi puno električne energije uz manje troškove, a time i srušiti njenu cijenu struje na tržištu u regiji. S tolikom snagom i proizvodnjom tako blizu naše granice, hrvatske elektrane će postati nekonkurentne, što bi dodatno moglo umanjiti vrijednost HEP-a, čije će stare termoelektrane, taman kad dva nova reaktora krenu u pogon, prvi 2024., a drugi 2025. godine, već morati iz pogona izaći. Potrošače, dakako, neće zanimati odakle im energija dolazi, dok god je jeftinija od neke druge, no novi bi Paks mogao ugroziti poslovanje HEP-a, o čemu domaća politika, po svemu sudeći, uopće nije razmišljala, ili problemu okreće glavu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Inače Hep ne kupuje pola struje iz uvoza.?????

***autor stidljivo želi istaknuti da ta nuklerka pluta na splavi jer je malo na 75 km od Hrvatske, pa onda pobjegne na 110km pa dodje na 90km i tak jurca gore dolje

Pitam se , koja li je namjera ovog glupo sročenog članka ? Ah, sad vidim , izvor je Novi list! E moj Poslovni!

New Report

Close