Mađarska mora izručiti Hernádija, ali ne zna se hoće li

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2018. u 22:00
Čelnik mađarske naftne kompanije optužen je u Hrvatskoj u slučaju Ina-Mol/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Izgledi da se optuženik pojavi pred hrvatskim sudom su ipak nepoznanica.

Primjena načela "ne dva puta za isto" ("ne bis in idem") u postupku tzv. prethodnog pitanja, na inicijativu Županijskog suda u Zagrebu vezano za tumačenje odredbi Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu (EUN), rezultirala je odlukom Europskog suda u Luxembourgu po kojoj se otvara put za izručenje hrvatskim vlastima predsjednika uprave Mola Zsolta Hernádija vezano uz kazneni predmet Ina-Mol.

U obrazloženju se navodi da se "radi odbijanja izvršenja EUN nije moguće pozvati na odluku državnog odvjetništva o obustavi istrage pokrenute protiv nepoznatog počinitelja, u okviru koje je osoba protiv koje je izdan EUH ispitana samo u svojstvu svjedoka, a da se protiv nje nije vodio kazneni postupak, niti je ta odluka donesena u odnosu na tu osobu". Tako je potvrđeno da se u skladu s europskim pravom Hernadi pojavi pred hrvatskim sudom nakon višegodišnjih napora ovdašnjeg pravosuđa, ali su izgledi za to ipak – nepoznanica.

Županijski sud u Zagrebu s tim u vezi i navodi da "nema utjecaja na to hoće li Mađarska predati traženu osobu ili ne, te koje će biti posljedice neizvršenja EUN-a, no EUN i dalje ostaje na snazi". Tome se u odgovoru na naš upit od zamjenice glasnogovornika ŽS Ive Kero još i decidirano navodi pojašnjenje da iz presude "Suda EU proizlazi da se država izvršenja, u konkretnom slučaju Mađarska ne može pozvati na razloge za odbijanje izvršenja EUN-a na koje se pozvala."

  USKOK je zadovoljan odlukom Suda EU u vezi, kažu, postupka koji se protiv Hernadija vodi u RH, jer "odluka o izručenju otvara mogućnost da se, nakon višestrukih opstrukcija mađarskih pravosudnih tijela i izvršne vlasti, Hernádi ipak pojavi pred hrvatskim sudom". Inače, šef Mola je lani tužio RH pred Europskim sudom u Strasbourgu, zbog EUN tvrdeći da mu je njime RH povrijedila pravo na slobodu kretanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close