Lynx će počistiti ulice Europe, prvi će mu efikasnost osjetiti Norvežani

Autor: Darko Bičak , 11. rujan 2019. u 22:00
Predsjednik Uprave podravske tvrtke Ivan Franičević kaže da još nemaju narudžbi iz Hrvatske/IGOR KRALJ/PIXSELL

U projekt je uloženo oko 25 milijuna kuna od čega je 16 milijuna iz EU fondova. Čistilice će se prodavati po početnoj cijeni od 80 tisuća eura, a već ih je naručeno 10.

Tvrtka Rasco iz Kalinovca kod Đurđevca, inače jedan od većih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi, predstavila je jučer u Zagrebu svoj novi izum – samohodnu čistilicu Lynx.

To je prva kompaktna čistilica proizvedena u Hrvatskoj, a u Rascou očekuju da će je plasirati diljem Europe i svijeta. 

Uskoro roadshow po zemlji
Rasco ima pogone u Kalinovcu i Senti u Srbiji. Zapošljava 400 ljudi, a svoj portfelj od 70-ak proizvoda plasira u više od 40 zemalja svijeta. Kako je pojasnio Ivan Franičević, predsjednik uprave Rascoa, projekt razvoja čistilice je bio težak 25 milijuna kuna, a sa 16 milijuna je pripomogla i EU iz svojeg Fonda za regionalni razvoj.  "Iako je s ovakvom specijaliziranom opremom teško govoriti o nekoj prosječnoj cijeni, činjenica je da će se ona kretati od nekih 80 do 85 tisuća eura za osnovni model pa sve do iznad 100 tisuća eura.

Cijena osnovnog modela je oko 80 tisuća eura, a strojevi se već testiraju u Njemačkoj, Švicarskoj i Norveškoj", kazao je Franičević. Doznajemo da će prva serija od 10 Lynxa ići naručitelju u norveški Bergen, a ozbiljno se pregovara s još zainteresiranih. Iako zasad još nemaju konkretnih narudžbi iz Hrvatske, na njima će poraditi u samoj tvrtki te već krajem ovog mjeseca kreće roadshow diljem Lijepe naše, a obuhvatit će se šest gradova: Osijek, Koprivnica, Zagreb, Poreč, Šibenik te na kraju Dubrovnik.

 

Paviša

Izdvaja nas dizajn za koji smo već dobili niz nagrada na sajmovima.

"Lynx je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Kroz našu distributivnu mrežu ponudit ćemo ga na više od 40 tržišta svijeta.  Inicijalna testiranja, koja su odradili naši kupci diljem Europe, pokazala su da imamo izvrstan proizvod koji će biti jedan od nosioca budućega rasta tvrtke. Kompaktne čistilice novost su u Rasco proizvodnom portfelju te nam otvaraju put i prema novim tržištima na kojima do sad nismo bili zastupljeni", naglašava Franičević.  

Preglednost, autonomija
Dodaje da je Lynx zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutačno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. U podravskoj tvrtki posebno ističu njegov dizajn, a što će biti jedan od njegovih glavnih aduta na tržištu. 

"Naravno, naš stroj nije prvi na tržištu i u Europi već ima renomiranih proizvođača koji nude nešto slično. No, ono što nas izdvaja je dizajn koji se idealno uklapa u urbane sredine, a za koji smo već dobili niz nagrada na prestižnim sajmovima", kazao nam je Darko Paviša, suosnivač Rascoa.  Osim modernoga i poželjnoga dizajna, Lynx ima i respektabilne tehničke karakteristike u smislu bolje preglednosti i veće autonomije rada.

Samohodni eko strojevi

Iduće godine dolazi i e-Lynx
Rasco je razvoj samohodnih strojeva započeo početkom 2000-ih, a na tržištu su ih počeli plasirati 10-ak godina kasnije. Kako su uvijek pratili trendove i zahtjeve tržišta, tako su procijenili da je budućnost u električnim vozilima. Stoga je projekt nove električne čistilice, koja bi se trebala temeljiti na bazi Lynxa, već u fazi visokog projekta te se očekuje da bi se na tržištu mogla pojaviti već naredne godine. O samim tehničkim detaljima e-Lynxa se još ništa ne zna u javnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close