Lukšići za 912 milijuna kuna kupili Istraturist

Autor: Lidija Kiseljak/VL, Radmila Kovačević/VL , 27. kolovoz 2014. u 11:44
Turnir ATP Umag jedan je od najpoznatijih brendova Istraturista/ Petar Glebov/PIXSELL

Banka se godinama želi maknuti iz biznisa koji ne spadaju u onaj osnovni, što zahtjeva vlasnik UniCredit.

Plava laguna u vlasništvu grupacije Lukšić kupila je 93,04 posto dionica Istraturista za 120,1 milijun eura (912 mil. kuna), izvjestila je tvrtka putem Zagrebačke burze.

Istraturist je bio u vlasništvu Zagrebačke banke, koja već godinama govori da će se riješiti svakog biznisa koji ne spada u onaj osnovni, a što je bio zahtjev njezina vlasnika UniCredita. Sredinom ove godine bilo je jasno da će proces prodaje uskoro završiti, kada se je počelo kalkulirati s nekoliko imena potencijalnih investitora koji će preuzeti taj turistički kompleks u Umagu. Uz Plavu lagunu spominjala se i Grupa Falkensteiner te Valamarova Riviera Adria. Kupovinom umaškog Istraturista imovina Lukšić grupe u Hrvatskoj raste za kapacitet od oko 20.000 postelja, odnosno mjesta u kampovima.

 

468milijuna

kuna prihoda ostvario je Istraturist prošle godine

Do ove posljednje akvizije Lukšićevi su držali dva hotela u Cavtatu – Croatiu i Supetar, bivše Štrokove hotele u Dubrovniku, Argentinu, Excelsior, Bellevue Palace, te riječku Bonaviu, hotel Odisej na Mljetu i porečku Plavu lagunu koja se u ovom slučaju i pojavljuje kao kupac. Motivi su, kako se neslužbeno može čuti, sličnost porfelja s umaškim Istraturistom, zona čiji su turistički potencijali neupitni, ali i sama činjenica, kako upućeni komentiraju, da je Istraturist bio na prodaju. Drugim riječima, predstavnici Lukšić grupe bi se možda upustili i u neku drugu akviziciju da se prilika pojavila. Novi vlasnici umaške turističke kompanije računaju, dakako, s novom financijskom koristi, ali promatrači vjeruju da i za Istraturist dolazi uspješnije razdoblje.

Plaće u Plavoj laguni nešto su iznad prosjeka branše, kompanija je profitabilna, a smatra se da će i Istraturistovo poslovanje u budućnosti obilježiti pojačana rentabilnost. Hoće li  tu umašku kompaniju i u novim okolnostima nastaviti voditi sadašnji predsjednik uprave Željko Kukurin još sene zna. No, u kuloarima se prije nekoliko mjeseci počela vrtjeti priča kako će on s vlasničkom promjenom otići sa čelne poziciije. Mnogi su ga čak vidjeli i kao izglednog kandidata za direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. No, iako se natječaj provodio u dva navrata, Kukurin se nije kandidirao. Inače, Istraturist u svom sastavu ima 20.000 ležaja u pet hotela, pet kampova i četiri apartmanska naselja, a zapošljava 400 stalnih i 1200 sezonskih radnika. Ostvaruju godišnji prihod od oko 450 mil. kuna. Kompanija je lani ostvarila 467,8 milijuna kuna prihoda uz rast od 3,1 posto, povećavši neto dobit na 72,4 milijuna kuna, odnosno za 53,4 posto. Prema zadnjim dostupnim izvješćima Istraturist ima oko 450 milijuna kuna duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close