Lukoil investirao 2 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2014. u 20:00
Svečano otvorenje benzinske u Dubravi/Borna Filić/PIXSELL

U posljednjih nekoliko mjeseci otvorili su četiri benzinske crpke sa 50-ak radnika, najavili otvaranje još triju do kraja godine.

Ruska naftna kompanija Lukoil otvorila je u srijedu u zagrebačkoj Dubravi 48. benzinsku crpku u Hrvatskoj.

Kako je na svečanosti otvorenja istaknuo Nikolaj Ivčikov, direktor Lukoila Hrvatska, riječ je o greenfield investiciji vrijednoj oko dva milijuna eura. "Projekt je trajao dulje od godinu dana jer smo imali dosta problema s rješavanjem papirologije sa zemljištem, dok je sama gradnja bila vrlo brza. No, zahvaljujući Ministarstvu gospodarstva i Gradu Zagrebu, posebice gradonačelniku Milanu Bandiću, uspjeli smo riješiti i zemljište", kazao je Ivčikov. Novu investiciju u hrvatskoj metropoli došao je osobno pozrdraviti i sam Bandić, koji je tom prilikom istaknuo da mu je važno svako ulaganje u Zagrebu koje znači barem i jedno novootvoreno radno mjesto. "Kad smo 2001. sklapali s Moskvom sporazum o prijateljstvu, upravo smo imali na umu ovakve gospodarske projekte koji će poboljšati suradnju dvaju gradova", kazao je Bandić.

Važnost Hrvatske za ruske investicije istaknuo je i ruski veleposlanik u Zagrebu Robert Markaryan. Rekao je kako je Lukoil samo jedna od ruskih tvrtki koje u Hrvatskoj mogu ostvariti uspjeh, što je već dokazano u njihovu radu. Ova benzinska crpka treća je koju je Lukol otvorio u posljednjih nekoliko mjeseci u Zagrebu i okolici, čime je zaposlio 50-ak novih radnika. Nikolaj Ivčikov najavio je otvaranje još triju benziskih crpki tijekom ove godine s dodatnih 50 ljudi.

Već uložili 100 mil. dolara

Ciljaju na 10 posto tržišta

Lukoil je druga najveća ruska naftna kompanija, iza Rosnjefta, koja je na hrvatskom tržištu prisutna od 2008. godine. Trenutačno sa svojih 48 benzinskih crpki drži oko sedam posto tržišnoga udjela u Hrvatskoj, a plan im je 80 crpki i 10 posto tržišta. U protekloj godini kompanija je u Hrvatskoj imala promet od 1,67 milijardi dolara, a Nikolaj Ivčikov ističe da su samo u 2013. platili ukupno 260 milijuna poreza i davanja. Tvrtka je dosad u našu zemlju uložila više od 100 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close