Luka Ploče postaje lider na Jadranu?

Kineski COSCO već posluje u Rijeci i Kopru, a htio bi ući i na južni Jadran/Ivo Čagalj/PIXSELL Kineski COSCO već posluje u Rijeci i Kopru, a htio bi ući i na južni Jadran/Ivo Čagalj/PIXSELL

Najveći kineski brodar želi ulagati.

Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO Shipping želi uvrstiti Luku Ploče u svoje poslovne planove i radi na uspostavi redovitih brodskih veza kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u utorak u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove tvrtke koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svijetu.

Poslovi COSCO-a na Jadranu trenutačno se odvijaju preko luke Rijeka, u kojoj ta tvrtka posluje od 2009., te slovenskog Kopra, koji je luka za promet tereta prema zemljama središnje Europe.

COSCO je 2016. kupio većinski vlasnički udio u grčkoj luci Pirej, koja je postala glavnim mediteranskim čvorištem tvrtke za prijevoz tereta.

Iz grčke luke manjim se brodovima prevoze kontejneri do luka poput onih na Jadranu, a u COSCO-u žele da jedno od takvih odredišta postanu i Ploče, iz kojih bi se servisiralo rastuće tržište robama u BiH.

U tvrtki Dragon Maritime, pod kojim COSCO posluje u regiji, smatraju da bi im preduvjet za širenje poslovanja u Pločama bila uspostava kontejnerskog terminala te uspostava redovitih linijskih vlakova za prijevoz kontejnera. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve