Luka Ploče logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 12:54
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Luka Ploče postat će prvo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, o čemu je u četvrtak u Zagrebu potpisan sporazum o suradnji između predstavnika same luke i Agencije za ugljikovodike (AZU)

Luka Ploče postat će prvo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, o čemu je u četvrtak u Zagrebu potpisan sporazum o suradnji između predstavnika same luke i Agencije za ugljikovodike (AZU).

Unutar logističkog središta, u sklopu Luke Ploče na raspolaganju će biti razne usluge, poput špedicije, pomorske i lučke te remontne usluge, a to bi trebalo doprinijeti razvoju lokalnog i regionalnog gospodarstva te zapošljavanju.

"Formiranje i organizacija logističkog centra omogućuje Agenciji za ugljikovodike lakšu provedbu kontrole troškova i izdatke investitora prilikom obavljanje istražnih radnji", kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Istaknula je i da je Hrvatska korak do odabira investitora koji će u sljedećoj godini početi sa istražnim radovima na Jadranu. "Ono što sada predstoji je faza istraživanja koja traje pet godina te faza eksploatacije koja traje 25 godina. Bitno je za hrvatsku državu da se u ovom trenutku fokusiramo na fazu istraživanja, gdje ćemo u idućih pet godina po istražnom prostoru imati izravna strana ulaganja u iznosima od 50 do 150 milijuna eura", rekla je Dorić.

Napomenula je i da je, prema najboljim praksama, moguće do 60 posto investicija u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika usmjeriti u lokalna ulaganja.

Po njezinim riječima, uspostava logističkog središta uobičajena je praksa u državama koje se bave istraživanjem i eksploatacijom na moru, pa tako primjerice u Norveškoj logistička središta ostvaruju godišnji prihod veći od 300 milijuna eura te zapošljavaju oko 1.500 djelatnika.

"Logističko središte racionalizira sam opskrbni proces, a racionalizacijom opskrbnog procesa osigurat će se jača kontrola troškova prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu", istaknula je Dorić.

Ocijenila je i da Luka Ploče idealna za logističko središte jer ima mogućnost primitka tankera dubine gaza više od 12 metara, mogućnost uspostave helikopterske baze, odgovarajuće vanjske i unutarnje skladišne kapacitete i dr.

Predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović kazao je da taj projekt vidi kao veliku šansu ne samo za Luku Ploče, već i za cijelu neretvansku dolinu i njezinu okolicu. Istaknuo je da Luka Ploče može u potpunosti ispuniti funkciju koja joj je namijenjena kao logističkom središtu.

Na pitanje novinara koliko bi se novih radnih mjesta moglo otvoriti, i Pavlović i Dorić su istaknuli da ne mogu precizno reći, no smatraju da se radi o minimalno njih 200-tinjak.

Na novinarsko pitanje da li činjenica što nije razmatrana Luka Rijeka kao logističko središte znači da za polja na sjevernom Jadranu nema interesa, Dorić je kazala da, što se tiče samog interesa za pojedine istražne prostore, "sačekajmo još dva tjedna, znat ćemo, evaluacija samo što nije gotova".

Komentirajte prvi

New Report

Close