Lošiji smo od BiH, Slovenije i Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2015. u 21:59
Hrvati nisu zadovoljni situacijom, no 48% tvrtki očekuje poboljšanja/Slavko Midžor/PIXSELL

Gospodarska klima.

Gospodarska je klima u Hrvatskoj lošija nego u BiH, Sloveniji i Srbiji, pokazuje Gospodarski barometar JI Europe, koji su u Zagrebu predstavili Austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria.

Istraživanje je provedeno na uzorku od po 150 malih i srednjih tvrtki u te četiri zemlje. Gospodarski indeks, koji obuhvaća procjene gospodarske situacije u zemlji, uvozno-izvozne i investicijske aktivnosti te ponašanja u plaćanju, za Hrvatsku je 64 boda, za Sloveniju 69, a za Srbiju i BiH po 79. Hrvati su nezadovoljni svojom gospodarskom situacijom, ali u idućih 12 mjeseci 48% ispitanih tvrtki očekuju poboljšanja.

Tvrtke u Hrvatskoj očekuju povećanje investicija i opsega uvoza i izvoza, a njih 18% najavljuje povećanje investicija, dok ih se samo 26% žali na 'vrlo loše' ponašanje u plaćanju. Još manje se na to (21%) žale u Srbiji, a najviše (31 odnosno 32%) u BiH i Sloveniji. Među tvrtkama one iz Srbije su najoptimističnije spram budućnosti, unatoč objektivno lošim podacima: njih 41% situaciju ocjenjuje vrlo dobrom, dok to u Sloveniji i Hrvatskoj smatra tek svaka peta, a u BiH 31 posto.

Srbi su s 48% pozitivnih ocjena prvi i u procjeni idućih 12 mjeseci, sličan postotak je i među hrvatskim tvrtkama koje su prve u 'skoku' pozitivnih ocjena s 19 na 48 posto. Ovlašteni upravitelj iz Prisme Ludwig Mertes istaknuo je da im je istraživanje važno za analizu gospodarskog stanja regije u kojoj tržište kreditnog osiguranja nije još dovoljno razvijeno. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lošiji smo od BiH, Slovenije i Srbije !

A SDP+HNS Kukuriku vlada drže se ko čički za vlast i neće raspisati izbore .

Koji im je cilj ?

Da budemo najgori na svijetu ?

New Report

Close