Loša godina za sektor otpada

Autor: Saša Paparella , 28. svibanj 2015. u 22:00
Petar Pripuz, osnivač C.I.O.S. Grupe/Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL

Nakon niza godina poslovanja s dobiti, tvrtka u vlasništvu Scholz grupe i Petra Pripuza ušla u crveno.

Zagrebačka tvrtka Ce-za-r (Centar za reciklažu) i u 2014. je ostala najsupješnija u sektoru reciklaže  i odlaganja otpada, no s rezultatima bitno lošijim od prethodne godine.

Prihodi te tvrtke pali su sa 69 milijuna kuna, odnosno sa 634,3 na 565,3 milijuna kuna, što je pad od skoro 11 posto. Niti dobiti više nema – ne tako davne 2011. dobit nakon oporezivanja bila je 81,7 milijuna kuna, da bi narednih godina padala na 50, potom na 20 milijuna kuna, a lani se pretvorila u gubitak od milijun kuna.

Lani je pao i izvoz – sa 403,7 na 303,5 milijuna kuna. Ce-za-r je dio C.I.O.S. Grupe, vodeće regionalne kompanije za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada te ostalih otpadnih materijala, a koju je 1991. osnovao Petar Pripuz. C.I.O.S. Grupa posluje u nekoliko zemalja, na više od 80 lokacija godišnje reciklira 1,1 milijun tona otpada i zapošljavaju 2000 ljudi, od toga preko tisuće u Hrvatskoj.  

 

50milijuna

kuna dobiti nakon oporezivanja imala je tvrtka Ce-za-r 2012.

Okretanje domaćem tržištu
U C.I.O.S. Grupi smo dobili komentar poslovnih rezultata. "Nakon razdoblja rasta poslovanja i profitabilnosti, od 2012. poslujemo u okruženju opće stagnacije gospodarstva, gdje je zanemarena proizvodnja, a naročito u segmentu metaloprerađivačke industrije. Pad prodajnih količina i cijena materijala doveo je do pogoršanja rezultata u svim članicama Grupe, uključujući i društva van Hrvatske. Zbog pada cijena finalnih proizvoda željezara u inozemstvu, te posljedičnog smanjenja cijena nabave inozemnih željezara, okrenuli smo se prodaji na domaćem tržištu, što objašnjava pad izvoza", napominju u C.I.O.S. Grupi, u kojoj većinsko vlasništvo drži njemačka Scholz grupa.  

Zadržali prihode
Na drugom je mjestu tvrtka Drava International, jedna od rijetkih u branši koja je uspjela zadržati prihode iz prethodne godine. Vlasnici te osječke tvrtke su Zvonko Bede i Zoran Gobac, rukometni menadžer s poslovnim interesima u cijelom nizu sektora, pa tako i u zbrinjavanju otpada. Drava je lani imala dobit od 5,8 milijuna kuna. Treći je Metis iz Bakra (Kukuljanovo), s padom prihoda od 12 posto i dobiti od 6,1 milijuna kuna.  Najveću dobit među tvrtkama za recikliranje i odlaganje ima zagrebački Unijapapir. Lani su uspjeli ponoviti rezultate iz 2013., a od 98,9 milijuna kuna prihoda neto dobit im je bila 9,7 posto milijuna kuna. 

Preslagivanje sektora

Canjuga prodao svoju tvrtku za reciklažu 

Nekadašnji političar i sportski djelatnik, a današnji poduzetnik Zlatko Canjuga prodao je svoj udio u tvrtki Hamburger Recycling Ens iz Zaboka, registriranoj za prikupljanje i reciklažu papirnatog otpada i višeslojne ambalaže s papir-kartonskom komponentom. Canjugin udjel je prodan drugom suvlasniku, austrijskoj tvrtki Hamburger Recycling Group. Prodana zabočka tvrtka zapošljava 32 ljudi, koji su lani ostvarili prihod od 51 milijuna kuna, najviše u zadnjih nekoliko godina. Dobit nakon oporezivanja bila je 1,2 milijuna kuna.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close