Lorencin: Velika očekivanja od kontinentalnog turizma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2014. u 16:42
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Varaždinu da Ministarstvo ima velika očekivanja od kontinentalnog turizma koji bi trebao upotpuniti cjelokupni hrvatski turistički proizvod.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Varaždinu da Ministarstvo ima velika očekivanja od kontinentalnog turizma koji bi trebao upotpuniti cjelokupni hrvatski turistički proizvod.

Iz ovogodišnjeg financiranja promidžbe avio linija na području istočne Slavonije, za što se utrošilo 1,5 milijuna kuna, te činjenice da se od 22 turističke destinacije uključene u projekt "Hrvatska 365" njih osam nalaze na kontinentu, jasno je koliko se računa na kontinentalni turizam, kazao je Lorencin koji je u Varaždinu posjetio Špancirfest te održao treći koordinacijski sastanak s predstavnicima destinacija uključenih u program "Hrvatska 365" (PPS), čiji je cilj produljenje sezone.

Upravo u razvoju kontinentalnog turizma ministar vidi zaokruživanje cjelokupnog turističkog proizvoda i privlačenje znatno većeg broja turista, posebice iz udaljenijih zemalja.

Dalekim tržištima sunce i more nije glavni cilj i dimenzija kontinenta u dodatnoj će mjeri pojačati naš turistički proizvod. Ukoliko nam počnu pristizati turisti iz dalekih krajeva, koji inače žele obići po nekoliko država, smatramo da Hrvatska u regiji može najviše ponuditi i cilj nam je da se ti turisti što dulje zadrže kod nas, objasnio je Lorencin.

Kaže da su već vidljive promjene na tržištu Kine gdje je ove godine napravljena dodatna promidžba, što je rezultiralo povećanje dolazaka gostiju iz te zemlje za 40 posto.

Najavio je ponovno predstavljanje Hrvatske kao turističke destinacije na gospodarskom sajmu u Šangaju te dolazak većeg broja novinara iz Kine krajem rujna.

Inače, na radnom sastanku o projektu "Hrvatska 365", na kojem je bio i novi direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić te predstavnici 22 destinacije uključenih u projekt, ministar je istaknuo tri ključne stvari koje donosi program.

U programu "Hrvatska 365" po prvi su put destinacije formirane bez obzira na administrativne granice. Kreiranju proizvoda u skladu je sa Strategijom razvoja turizma, a jedan od uvjeta za uključenje u program je da sve na destinaciji radi do 15. listopada. Pomak kojeg moramo ostvariti ovim projektom biti će utkan i u novi zakon o turističkim zajednicama, o kojem će javna rasprava biti otvorena na jesen, rekao je.

Objašnjavajući zašto je izabran Varaždin za sastanak, Lorencin ističe da je namjera bila da kolege iz cijele Hrvatske osjete atmosferu Špancirfesta.

Upravo je Špancirfest, po njegovim riječima, vodeća turistička manifestacija oko koje se može dalje razvijati turistička "priča" sjeverozapadne Hrvatske i koju dodatno mogu upotpuniti okolne turističke destinacije poput Štrigove, Varaždinskih Toplica i Svetog Martina na Muri.

Komentirajući na traženje novinara kupnju umaškog Istraturista od strane Plave lagune, Lorencin je rekao kako smatra da će to pozitivno utjecati na hrvatski turizam jer je riječ o tvrtki koja je pokazala jako puno i koja iz godine u godinu jako puno investira.

Plava laguna prisutna je na našim ključnim turističkim destinacijama u Istri i Dubrovniku i od ove akvizicije puno očekujem, zaključio je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close