Lorencin podijelio 20 mil. kuna, više od trećine u Istru

Autor: Marija Crnjak , 02. travanj 2014. u 22:00
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najviše novca Gradu Poreču za dvije plaže, 2 mil. kn.

Ministarstvo turizma odabralo je prvih 40 od 400 prijavljenih projekata javne turističke infrastrukture koji će se financirati iz Fonda za razvoj turizma, koji se puni koncesijskim naknadama za turističko zemljište.

Novac je namijenjen javnom sektoru za kapitalna ulaganja ili pripremnu dokumentaciju za financiranje projekata kroz EU fondove ili na neki drugi način. Račun Fonda za turizam otvoren je temeljem Zakona o turističkom zemljištu koji je na snazi još od 2010.  No, kako se praktički od donošenja Zakona čekaju njegove izmjene koje još nisu uslijedile, ovo je prvi novac s računa Fonda koji se dijeli javnom sektoru. "Ministarstvo turizma odabralo je prvih 40 projekata kojima dodijeljujemo ukupno 20 milijuna kuna za onu turističku infrastrukturu u koju privatni sektor nema interesa za ulaganje, a koje će uljepšati izgled i povećati ukupnu atraktivnost i konkurentnost, kao što su to plaže, muzeji, posebne atrakcije i slično", naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.Najveći pojedinačni iznos od dva milijuna kuna dobio je Grad Poreč za uređenje dvije plaže kod hotela Zagreb (Pical) i između uvale Brulo i rta Bare.

Po milijun kuna dobit će Grad Opatija za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ljetne pozornice i obnovu plaže Slatina, a Grad Labin za projekt Podzemni grad Labin. Najveći udjel od ukupnog iznosa u prvom krugu, više od trećine, odlazi u Istru koja je za 14 projekata dobila 7,5 milijuna kuna, i to najviše za uređenje plaža. Pazin će dobiti 600 tisuća za javni Inspirit Fantasy Park čija se gradnja planira na bivšem vojnom poligonu. Čak 14 od 40 projekata koji su dobili novac odnosi se na uređenje plaža. Osim porečke i opatijske plaže koje su dobile najviše novca, iz Fonda će se financirati i plaža Grada Raba sa 800 tisuća kuna, Istarska županija dobit će pola milijuna kuna za projekt istarskih plaža, 400 tisuća izdvaja se za još jednu istarsku plažu, za projektnu dokumentaciju za uređenje plaže Hidrobaza novac dobiva Grad Pula. Više od četvrtine novca, 6,5 mil. kn poslužit će za financiranje projekata na kontinentu, uključujući i unutrašnjost Istre i dalmatinsko zaleđe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close