Lorencin očekuje rast zaposlenosti

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2013. u 21:59
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pritom ističe i važnost djelatnika u turističkom sektoru za neometan tijek i kvalitetnu turističku sezonu.

U turističkim djelatnostima tijekom prvih sedam mjeseci ove godine zaposlilo se nešto više od 30 tisuća novih osoba ili 17,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a takav porast ministar turizma Darko Lorencin ocjenjuje logičnim s obzirom na rast turističkog fizičkog i financijskog prometa u predsezoni i početkom glavnog ljetnog dijela sezone očekujući da će zaposlenost u sektoru i dalje pratiti trendove tog prometa.

Ministar pritom ističe i važnost djelatnika u turističkom sektoru za neometan tijek i kvalitetnu turističku sezonu, pa je stoga važan i, kako kaže, velik interes za rad u turizmu. Uvjeren je da će i u nastavku ove turističke godine broj zaposlenih u turističkim djelatnostima pratiti trend turističkog prometa, za kojeg očekuju da će u fizičkim brojkama biti na razini rekordnih prošlogodišnjih rezultata, uz rast prihoda 2 do 3 posto.

Po najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje prenosi Ministarstvo turizma u turističkim djelatnostima u sedam mjeseci ove godine ukupno se zaposlilo 30.328 novih osoba ili njih 17,4 posto više nego lani. Novozaposlene osobe u turizmu time su u sedam mjeseci ove godine činile 22,4 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba u Hrvatskoj. Promatrano po vrstama zanimanja najviše se osoba, 21,5%, zaposlilo kao konobar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close