London priznao lex, Sberbanku još jedna šansa

Autor: Jadranka Dozan , 09. studeni 2017. u 22:01
Ruskoj banci osporene tražbine, ali Ramljak ih poziva na kompromis/ Goran Stanzl/PIXSELL

Ramljak je vidno zadovoljan jer su iz Londona dobili potvrdu da je arbitražni sud priznao zakon.

Kako je već ranije nagoviješteno, ukupan iznos tražbina Agrokorovih vjerovnika koje je u obliku tablica izvanredna uprava u četvrtak proslijedila Trgovačkom sudu doseže nepunih 58 milijardi kuna.

Pritom ukupno priznate tražbine iznose 41,23 milijarde kuna, a imajući u vidu da su u tome i međusobna potraživanja kompanija unutar koncerna nad kojima se vodi postupak izvanredne uprave, pravo glasa nose tražbine (ostalih) vjerovnika u ukupnom iznosu 29,6 milijardi kuna. Vrijednost više od 1100 tražbina koje su u izvanrednoj upravi (barem zasad) osporili je 16,5 milijardi kuna. I dio nepriznatih, međutim, u konačnici će se priznati ako se, kako kaže povjerenik Ante Ramljak, "ostvare pravni uvjeti da se priznaju".

To je još otvoreno pitanje upravo u slučaju najvećeg pojedinačnog vjerovnika koncerna, ruske bankarske grupe Sberbank. Naime, najveći dio osporenih tražbina odnosi se upravo na njega. Kao razlog osporavanja u tom slučaju u Agrokoru navode takozvanu "dvostruku litispendenciju" ili, jednostavnije, činjenicu da je ta banka mimo lex Agrokora u drugim zemljama pokrenula sudske postupke s ciljem naplate. S tim u vezi, pak, Ramljak je, vidno zadovoljan, u samom uvodu konferencije za medije potvrdio da su netom prije iz Londona dobili potvrdu da je arbitražni sud u Londonu odlučio priznati Zakon o postupku izvanredne uprave.  Dakle, sve tužbe koje se pokrenu na britanskim sudovima bit će vraćene na hrvatske sudove.

 

850 milijuna

kuna tražbina iz nekog razloga ostalo je neprijavljeno

"To je ujedno potvrda da smo bili na pravom putu", rekao je Ramljak ističući kako londonski pravorijek uvelike olakšava daljnji postupak izvanredne uprave, "pogotovo oko tražbina".Otkrio je i kako je već jučer ujutro imao sastanak s predstavnicima Sberbanka, a još je jednom ponovio i kako vjeruje da će u toj banci preispitati svoja dosadašnja stajališta. Kad su posrijedi osporebne tražbine, zbog paralelnog vođenja sudskog postupka osporeno je 79 tražbina teških ukupno 9,3 milijarde kuna. Na ime "nepostojanja osnovanosti tražbine" osporeno je više od 950 tražbina vrijednih nepunih pet milijardi, a u toj su se skupini uz neke imatelje obveznica (po kojima se tražbine priznaju samo primarnom agentu) našle i neke tražbine oko kojih postoje neslaganja u interpretacije ugovora o poslovnoj suradnji ili pak neusklađenosti poslovnih knjiga dužnika i vjerovnika.

Nadalje, oko dvije milijarde kuna odnosi se na tražbine koje u izvanrednoj upravi osporavaju vezano uz zakupe, odnosno "sale and lease back" aranžmane koji nemaju uporišta u tržišnim cijenama. Kako ističu u izvanrednoj upravi, vjerovnicima je sad omogućen uvid u prijave tražbine drugih vjerovnika i svu priloženu dokumentaciju te imaju pravo osporiti tražbine drugih vjerovnika u roku osam dana od dana objave tablica na e-oglasnoj ploči Suda. Nakon što Rješenje Suda o utvrđenim i osporenim tražbinama postane pravomoćno, on ga upućuje na parnični postupak radi dokazivanja osnovanosti osporavanja za vjerovnike kojima je povjerenik osporio tražbinu i vjerovnike koji su drugim vjerovnicima osporili tražbine koje je povjerenik priznao.

"Po donošenju Rješenja o utvrđenju i osporavanju tražbina, Trgovački sud će temeljem popisa priznatih tražbina odobriti razrede vjerovnika na temelju ukupnih tražbina te će se moći pokrenuti prijedlozi opcije namire u postupku izvanredne uprave. Inače, u postupku prijava tražbina ukupan je zbroj prijavljenih tražbina posve očekivano višestruko veći od spomenutih brojki – čak 508 milijardi. Odavno se, naime, znalo da su brojni financijski aranžmani uključivali sudužništva i jamstva Agrokorovih kompanija pa su kreditori osim izvornog dužnika potraživanja multiplicirali usporedno ih prijavljujući i na sve sudužnike/jamce. Sve u svemu, kako sada stvari stoje s ukupno priznatim tražbinama i iznosom tražbina po kojima se ostvaruje pravo glasa, proizlazi da bi sutra o nagodbi trebalo odlučivati manje od 60 posto tražbina, a vrati li se Sberbank za stol tj. otklone li se sadašnji razlozi osporavanja njegovih tražbina u smislu postupka izvanredne uprave, taj bi postotak trebao biti ipak veći.

Ističući kako je iza izvanredne uprave i oko 140 savjetnički angažiranih stručnjaka sedam mjeseci naporna rada, Ramljak je naglasio kako se objavom tablica tražbina napokon može krenuti prema dogovoru s vjerovnicima za konačni cilj – konačnu nagodbu s vjerovnicima. Od ukupnog broja prijavljenih i obrađenih tražbina čak 92 posto odnosi se na 20 najvećih društava (najviše Konzum i Tisak). Za robe i usluge tražbine vanjskih dobavljača iznose nepunih pet milijardi kuna. Zanimljovo je pak da su internom analizom u koncernu detektirali oko 9.000 vjerovnika koji nisu prijavili tražbine u iznosu od oko 850 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close