Lokalni šerifi koji su kočili investicije plaćat će odštete

Autor: Ivanka Toma/VL , 14. svibanj 2014. u 22:00
Ruševni hotel u Haludovu čeka 12 godina

Do sada su se odštete zbog odugovlačenja, propusta i pogrešaka plaćala iz državnog proračuna, sada će odgovarati lokalna vlast.

Lokalni "šerifi" koji su promjenom urbanističkog plana, prodajom zemljišta koje nije općinsko nego državno ili kojom drugom metodom blokirali strane investitore, uskoro će morati sami podmiriti štetu koju su zbog njih pretrpjeli strani ulagači.

Do sada su se, kao u slučaju Jevtušenkova ulaganja na Mljetu, norveškog društva PPC na Hvaru, hotela Haludovo u Malinskoj na Krku, na kojem ruski ulagač Ara Abramjan 12 godina pokušava zaokružiti investiciju, obnoviti ruševne hotele i pustiti ih u pogon, odštete plaćale iz državnog proračuna, što znači da je materijalna odgovornost za bahatost lokalnih vlasti na svima nama.Budući da ovaj problem poprima sve veće razmjere, Vlada je prošle godine u kolovozu formirala radnu skupinu koja je trebala pronaći način zaštite države kada mora odgovarati za naknadu štete. Hrvatska je, naime, sa 51 državnom potpisala ugovore o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja.

Po tim ugovorima Hrvatska snosi materijalne i druge posljedice arbitraže bez obzira na to tko je stvarno odgovoran što se ne može realizirati strana investicija.Kao koordinator radne skupine Ministarstvo pravosuđa upozorava da po ugovorima država odgovara za propuste, pogreške i sve druge štetne radnje svih tijela vlasti (lokalne, sudbene, upravnih tijela…). Republiku Hrvatsku u tim postupcima zastupa Državno odvjetništvo, no ono upućuje pozive stranim odvjetničkim društvima koja su se specijalizirala za zaštitu ulaganja.

Troškovi zastupanja pred stranim sudovima i međunarodnim tijelima ogromni su.Primjerice, za zastupanje u takvom postupku odvjetničko društvo Volterra Fietta iz Londona traži od 300 do 850 funti po satu, ukupno oko 3,5 milijuna eura. Ponuda društva Shearman & Sterling iz Pariza je od 450 do 650 eura po satu. Zbog toga je Ministarstvo pravosuđa predložilo nadopunu Zakona o jedinicama lokalne i područne samouprave tako da se u njega ugradi odredba kojom bi se reguliralo pravo države na podnošenje regresnog zahtjeva prema jedinicama lokalne vlasti. Pokretanje postupaka i njihovo najavljivanje radi zaštite stranih ulaganja sve su učestaliji, a ozbiljnije su uočeni 2007. godine 

Komentirajte prvi

New Report

Close