Lokalne vlasti u Hrvatskoj imaju 750 milijuna kuna oročene štednje!

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2015. u 13:23
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Lokalne vlasti imale su krajem svibnja ove godine, otkriva to statistički pregled Hrvatske narodne banke, 753,7 milijuna kuna oročenih depozita.

Lokalne vlasti imale su krajem svibnja ove godine, otkriva to statistički pregled Hrvatske narodne banke, 753,7 milijuna kuna (oko sto milijuna eura) oročenih depozita, piše Novi list.

To znači da su lokalni čelnici na oročenje stavili sredstva koja otprilike odgovaraju ili su nešto manja od prihoda koji se godišnje u Hrvatskoj prikupe naplatom prireza poreza na dohodak. Župani, gradonačelnici i načelnici najčešće se odlučuju višak sredstava oročiti na godinu dana jer je tako oročeno 656,6 milijuna kuna lokalnog novca.

Zanimljivo je da su brojne lokalne zajednice posegnule za povećanjem prireza s početkom ove godine kad je počela primjena novih pravila u porezu na dohodak koja im je za 1,8 milijardi kuna smanjila sredstva koja prikupe iz tog poreza. Službeni podaci kažu i to da lokalne jedinice u bankama imaju oko četiri milijarde kuna kredita.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Lokalni paraziti stede u bankama umjesto sa ulazu novce u javne projekte ili vrate novce ljudima. Zato jer ne znaju koja je misija lokalne vlasti. Misija nije uhljebljivanje nego rad za ljude koji tamo zive, a ne stednja i parazitiranje na tudjim novcima.

Ovdje se sve zna a sad se tobože zbog nekakve tajne ne smije otkriti velik nesrazmjer u ostvarivanju prihoda JLS. Sve općine i gradovi uz obalu mora vrlo su bogati zbog položajne rente. Njih izmjene Zakona o porezu na dohodak nisu niti okrznule. S druge strane ogromna većina općina i gradova u unutrašnjosti jedva krpa kraj s krajem, zbog izmjene spomenutog zakona prisiljeni su dizati prirez, komunalnu naknadu, ostale lokalne poreze kako bi mogli servisirati anuitete kredita i planirane investicije. Vladajući su svjesni tog problema ali ne poduzimaju odgovarajuće akcije. Valjda treba dobiti sljedeće izbore…

Pa to je sasvim normalno. Orocene su zbog kamata. Pa kakva bi to lokalna zajednica bila bez apsolutno ikakve ustedjevine??

Tek takve bi trebalo kriminalno goniti..

nisu krive lokalne vlasti jer sve radu prema zakonu o proračunu, ovo je garant krivo intepretirano

New Report

Close