Lokalne TV postaje u rukama anonimusa i mutnih poduzetnika

Autor: Saša Paparella , 04. travanj 2012. u 12:45

Stopostotni vlasnik Z1 je izvjesni Mario Špekuljuk, TV Dalmacije Kerumov nećak, a ugašene zadarske TV miljenica Vatikana

Vijest da Dijana Čuljak, nekadašnja urednica na HTV-u, s poduzetnikom Ivanom Čermakom preuzima udjel Slobodana Ljubičića Kikaša u zagrebačkoj Z1 televiziji, o čemu je jučer pisao Jutarnji list, pokazuje svu netransparentnost vlasništva nad hrvatskim medijima.

 

Sukladno članku 32. Zakona o medijima, u Narodnim novinama svake se godine objavljuje vlasnička struktura svih hrvatskih lokalnih TV postaja, pa je tako početkom ove godine objavljeno da je 100-postotni vlasnik Z1 televizije Mario Špekuljuk, nekadašnji  pripadnik antiterorističke jedinice Lučko, udaljen s dužnosti jer se protiv njega vodio kazneni postupak, inače rodbinski povezan s Petrom Pripuzom. Nešto lakše bilo je Ljubičića povezati s tom televizijskom postajom do 2007., kad su se kao vlasnici te televizije (tada se još zvala TV Sljeme) navodili Kikašu bliski ljudi: Ines i Alen Krmpot, Pero Lozica te Centar gradski podrum. Dogodine je većinski vlasnik postala tvrtka South East European opportunities d.o.o, a kad postaja mijenja ime u Z1, kao vlasnici se pojavljuju Ivana Kujundžić, Tihana Colić, Ana Krivić, Zvonimir Škrobo i Vlado Pukanić, da bi sve njih nedavno zamijenio spomenuti Špekuljuk. Podjednako je zanimljiva vlasnička struktura zagrebačke Otvorene televizije, Najveći je dioničar tvrtke Otvorena televizija d.d., sa 35,8 posto, Damir Vujinović, koji je također direktor tvrtke Jabuka televizija, kako se ta televizijska postaja sada zove, a obje tvrtke registrirane su za istu djelatnost: proizvodnju i emitiranje televizijskoga programa. Drugi najveći dioničar Otvorene televizije, sa 27,7 posto dionica, je Una Zima, rodbinski vjerojatno povezana sa Željkom Zimom, Vujinovićevim prethodnikom na mjestu direktora tvrtke Jabuka televizija. Zanimljivo je da se Una Zima tek ove godine pojavila među suvlasnicima, i to, kako se čini, nakon što je preuzela dionice Otvorene televizije koje su držali Antun Crlenjak (20,2 posto) i Davor Vlajčević ( 7,5 posto), dvojac koji je zbog afere Vilinske poljane nedavno završio u jednomjesečnome pritvoru.

Doduše, postoji šansa da je ovdje riječ o Crlenjakovu sinu, koji se također zove Antun Crlenjak i ima istu adresu stanovanja, no zakonodavac nije odredio da vlasnici moraju naznačiti svoj JMBG ili OIB, pa možemo samo nagađati o kome je riječ. Treći najveći dioničar Otvorene televizije je Zdravko Balenović (16,6 posto), slijedi Audio (9,8 posto), novinar Romano Bolković (5,7 posto), Dragan Ćuća, osnivač Kapital Neta, sa 1,9 posto, nekadašnji direktor u Digitelu Alan Vojković ( 1,4 posto). U Splitu je jedini vlasnik Televizije Dalmacija tvrtka Zakup, čiji je pak osnivač Jakov Kerum, nećak gradonačelnika Željka Keruma. Konkurentska Televizija Jadran ima nešto šarolikiju vlasničku strukturu: 51 posto udjela drži Jagoda Latković, a čini se da ona još 15-ak posto vlasništva drži preko tvrtki registriranih u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji. Zadarskoj Gradskoj televiziji, koja pod raznim imenima postoji još od početka 90-ih, početkom godine Vijeće za elektroničke medije uskratilo je koncesiju za daljnje emitiranje. Kako se može zaključiti iz registra trgovačkog suda, nakon što je osnivač Zoran Lokas 2008. pregovarao o prodaju Željku Mitroviću (TV Pink), vlasništvo je morao prepustiti Novo diplomaciji, tvrtki u vlasništvu Andreje Dumass, koja javno naglašava svoju povezanost s Vatikanom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nisu svi tako transparentni i ugledni poput poslovnog.hr, HTV-a, nove, rtl-a isl. gdje rade svi transparentni sveci, pa i dosta isusa glavom i bradom.. tko je vlasnik isto nije tako poznato, možda netko povezan sa…. a postoji šansa.. i vjerojatno je.. i moglo bi biti, a netko je i završio.. a tamo pišu i neki povezani s Vatikanom, evo uskoro će slavit Uskrs..

New Report

Close