‘Lokalna zajednica određivat će visinu boravišne pristojbe’

Autor: Marija Crnjak , 28. travanj 2015. u 13:04
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Prihod od pristojbe bit će strogo namjenski za razvoj turističke infrastrukture.

Iako će redovna boravišna pristojba ostati na istoj razini, novi Zakon o boravišnoj pristojbi dat će autonomiju lokalnim upravama da same odrede visinu boravišne pristojbe, a prihod od toga bit će strogo namjenski za razvoj turističke infrastrukture. Također, Zakon o turističkoj članarini koju poduzetnici plaćaju Hrvatskoj turističkoj zajednici uvest će diversifikaciju visine članarine između destinacija ovisno o njihovom potencijalu za turistički razvoj, najavio je ministar turizma Darko Lorencin na Hrvatskom turističkom kongresu koji se održava danas u organizaciji Poslovnog dnevnika i Američke gospodarske komore (AmCham).

"Razmišljamo o tome da otvorimo mogućnost da lokalne zajednice ovisno o potrebi uvedu svoje pristojbe, primjerice za goste s kruzera u Dubrovniku, na prijedlog turističkog vijeća i potvrdu lokalne uprave. Cilj je omogućiti veći prihod lokalnim zajednicama. Kad su u pitanju članarine, one će se generalno kao parafiskalni namet smanjiti, no želimo uvesti redistribuciju sredstava koja se uplaćuju sukladno ključu turističkog razvojnog potencijala", pojasnio je Lorencin dodajući da bi primjena išla od početka 2017. godine.

Lorencin je još jednom ponovio da se Zakonom o turističkim zajednicama neće ništa ukidati, već će se poticati dobrovoljno udruživanje turističkih zajednica.

Komentirajte prvi

New Report

Close