Lokalna uprava gubi 2,5 milijardi kuna

Autor: Ivan Pandžić , 09. srpanj 2009. u 22:00

Udruga gradova očekuje smanjenje ukupnih prihoda 10 posto te velike probleme zbog povrata poreza

Gotovo sve od 560 općina, gradova i županija također pristupaju rezanjima svojih proračuna. U Udruzi gradova, iako još nemaju konačnu analizu za polugodište, ističu da bi ukupno iznos svih lokalnih proračuna trebao biti smanjen za 10 posto.

Kapitalne investicije
Ministarstvo financija za ovu godinu nije još objavilo planove proračuna lokalnih jedinica, ali su svi zajedno lani iznosili 24,8 milijardi kuna, a procjena je da su prilikom donošenja u prosincu narasli pet posto. Rezanje proračuna od 10 posto znači da će lokalne jedinice izgubiti između 2,5 i 2,6 milijardi kuna. Svi odgovorni s kojima smo razgovarali u većim gradovima su nam potvrdili kretanje smanjenja proračuna u okviru procjene Udruge gradova. Udruga gradova je napravila analizu za prvo tromjesečje prema kojima je porez na dohodak stagnirao s rastom od 2,6 posto, dok su ostale naknade pale za 8,14 posto. Prema podacima Ministarstva financija, prihodi lokalne uprave su u tromjesečju iznosili 3,86 milijardi kuna ili 110 milijuna kuna više nego u prvom tromjesečju 2008. godine. Međutim, u Udruzi gradova ističu da su pravi problemi s lokalnim proračunima započeli u drugom tromjesečju zbog razdoblja povrata poreza, smanjenja plaća koje je uslijedilo i manje lokalnih naknada i doprinosa. “Ove je godine potrebno vratiti 1,9 milijardi poreza na dohodak, što je 18 posto više nego lani. Od toga lokalna uprava osigurava milijardu kuna. Čak i da se nastavi rast prihoda od poreza na dohodak od 2,6 posto, opet dolazimo do realnog pada od 15-ak posto. Povrat poreza u drugom i trećem tromjesečju uzrokuje sve vreće probleme, pa gradovi poput Belišća već dva mjeseca nisu dobili ni kune poreza na dohodak. Prema svim informacijama vjerujemo da će proračun cijele lokalne uprave biti 10 posto manji od planiranog”, rekao je Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova. Zagreb je upravo krenuo u rebalans kojim smanjuju ukupni proračun za “samo” 150 milijuna kuna, pa će u konačnici iznositi 7,85 milijardi. Smanjenje rashoda zbog gubitka iz prošle godine od 72 milijuna iznosi ukupno 222 milijuna kuna. No Slavko Kojić, pročelnik za financije, kaže kako je to tek početak. “Na jesen ćemo morati smanjiti proračun najmanje još za 400 milijuna kuna. Krenut ćemo od rezanja kapitalnih investicija, a zadnji će na red doći socijalna prava i plaće”, rekao nam je Kojić. Morat će se smanjiti i proračun Zagrebačkog holdinga, također za između 5 i 10 posto, odnosno oko 500 milijuna kuna.

Bez ugovora
Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kaže da su već započeli s rezanjem proračuna od 590 milijuna kuna za 10 posto. “Iza prošloga gradonačelnika smo zatekli račune za stvari kojih nije bilo u proračunu. Nove ugovore ne potpisujemo, a jedino smo povećali ulaganje u gospodarsku zonu jer smatramo da je to isplativo”, rekao je Bubalo.Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok smanjio je proračun za 15 posto u odnosu na 2008. godinu. Potvrdio je da proračun od 292,4 milijuna kuna moraju rezati još 15 posto. “Nije nam problem porez na dohodak zbog visoke zaposlenosti, ali pad prihoda je od prijenosa od države i županije te od upravljanja imovinom”, rekao je Čehok.

Na jesen će Zagreb smanjiti proračun najmanje za 400 milijuna kuna
Slavko Kojić, Zagreb

Prošla vlast ostavila je račune za stvari kojih nije bilo u proračunu
Krešimir Bubalo, Osijek

Proračun od 292,4 milijuna kuna morat će se rezati još 15 posto
Ivan Čehok, Varaždin

Komentirajte prvi

New Report

Close