Lokalna samouprava i selekcija otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2014. u 15:15
Fond je jedinicama lokalne samouprave omogućio sredstva i stručnu potporu u realizaciji projekata primarne selekcije

24. srpnja na snagu je stupila obaveza gradova i općina za uvođenje primarne selekcije, inspekcija zaštite okoliša kreće u nadzore na terenu.

Hrvatska do kraja 2018. treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Ciljevi koji su zacrtani su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, a za što je jedan od ključnih elemenata uspostava primarne selekcije, pored sanacije postojećih odlagališta otpadom i izgradnje centara za gospodarenje otpadom. Konačni cilj vezan uz uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom je sanacija i zatvaranje svih odlagališta i uspostava centara za gospodarenje otpadom do kraja 2018. te recikliranje minimalno 50% stakla, papira, plastike i metala do 2020. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je donošenjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom uspostavilo smjernice i ciljeve za uspostavu nacionalnog sustava gospodarenja otpadom. Važan dio tog sustava je primarna selekcija. 

Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen je s namjerom da se mijenjaju komunalne navike građana i smanji količina otpada koji se odlaže na odlagališta.Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je jedinicama lokalne samouprave omogućio sredstva i stručnu potporu u realizaciji projekata primarne selekcije. Zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave je da građanima osiguraju komunalnu uslugu koja uključuje odvojeno prikupljanje otpada. Gradovi i općine stanovnicima moraju omogućiti razvrstavanja sedam iskoristivih komponenti otpada: papir, metal, staklo, plastika, tekstil, problematični otpad i glomazni otpad. Odvojeno skupljanje dužni su osigurati kroz zelene otoke, reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje na kućnom pragu.  

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša za 2012. godinu samo 39,5% jedinica lokalne samouprave imalo je neki oblik primarne selekcije. Da je veliki broj gradova i općina ozbiljno shvatio obveze iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom govore podaci Inspekcije zaštite okoliša iz srpnja ove godine prema kojima   je 71,6% gradova i općina započelo s primarnom selekcijom. Gradovi i općine koji nisu započeli uvođenje primarne selekcije dobit će nalog da dostave jasan Plan aktivnosti u kojem moraju dostaviti podatke  koliko reciklažnih dvorišta, zelenih otoka i spremnika za otpad na javnim površinama i na kućnom pragu građana planiraju postaviti, koje vrste. Također tražite će se i precizni rokovi za postavljanje te kako planiraju financirati te aktivnosti. Jedinicama lokalne samouprave kojima se uputi takav nalog imati će rok za dostavu Plana od 6 tjedana.  S obzirom da je 24. 7. na snagu stupila obaveza gradova i općina za uvođenje primarne selekcije, inspekcija zaštite okoliša kreće u nadzore na terenu. Oni gradovi i općine koji nisu ništa poduzeli morat će snositi sankcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close