Logističari zbog goriva cijene mijenjaju mjesečno

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2015. u 22:00
Gorivo najjeftinije u sedam tjedana/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na standardnu uslugu dostave obračunava se i ‘fuel’ naknada.

Cijene goriva se u Hrvatskoj, a i u Europi, mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi, što tvrtke čiji troškovi uvelike ovise o transportu stavlja u poziciju da im se cijene usluga moraju stalno prilagođavati.

Zadnjih sedam tjedana cijena benzina stalno pada, a od ovog tjedna je prvi put nakon dosta vremena došla na razinu manju od devet kuna po litri. Cijena nafte se spustila na prosječnu cijenu od 8,30 kuna. Portal cijenegoriva.info procjenjuje da je punjenje prosječnog automobilskog spremnika goriva od 50 litara sada 70 kuna jeftinije nego prije sedam tjedana.

A upravo su logističke tvrtke jedan od sektora čije poslovanje se bazira na znatnoj potrošnji goriva za zaprimanje i dostavu pošiljki. No, one su uglavnom doskočile stalnim promjenama cijena na način da svoju uslugu naplaćuju kroz fiksni i varijabilni dio. U AB Express Logisticu navode da na cijene kurirskih usluga obračunavaju nadoplatu za gorivo (Dynamic Fuel Surcharge) koja varira u odnosu na fluktuacije cijena goriva na tržištu.

Slična situacija je i u DHL Expressu gdje kažu da varijabilni postotak naplate za gorivo proizlazi iz javno dostupnih indeksa goriva, mjesečno se mijenja i primjenjuje na cijenu prijevoza pošiljaka. "Primjena indeksa je retroaktivna, primjerice – prosječna mjesečna cijena goriva u siječnju koristi se za određivanje visine nadoplate u ožujku. Razlog tomu je kasnija objava prosječnih cijena za prethodne mjesece", pojašnjava Renata Trusić, iz DHL-a. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

istina. u srbiji 7 kuna, u makedoniji 6 kuna, u bih 7.5 kuna…eto, toliko nas oporezuju. treba podsjetiti da je u austriji 1 litra dizela bila 10 kuna dok je kod nas cijena bila 6 kuna. danas oni toče jeftinije i duplo kvaltietnije. sramota.

u siromasnome becu diesel 1.05 na najeftinijim a 1.18-1.25 na najskupljim crpkama pa vi sada vidite koliko je kod nas benzin jeftin!

New Report

Close