Ljubljana šalje 15,6 mil. eura u Mercator-H

Autor: Danijela Jozić / VLM , 07. ožujak 2013. u 13:21
Novi plan plaćanja, na koji su u srijedu pristali dobavljači kreće od 11. ožujka/PIX

Neki su dobavljači jučer Mercator-H izvjestili o prestanku isporuke robe, no brzo su im iz te tvrtke poslali prijedlog o dinamici plaćanja.

U roku naredna dva tjedna Mercator Hrvatska bit će dokapitaliziran sa 15,6 milijuna eura ili oko 115 milijuna kuna. "Dokapitalizacija tvrtke bit će realizirana pretvaranjem duga u kapital te ima za cilj poboljšanje adekvatnost kapitala Mercatora-H", priopćeno je u srijedu iz zagrebačkog sjedišta tog trgovačkog lanca.  Konkretno, riječ je o tome da će slovenski Mercator kreditirati Mercator-H sa 15,6 milijuna eura pri čemu će taj kredit odmah biti pretvoren u kapital hrvatske tvrtke kćeri. Iz Mercatora-H jučer su još i poručili: "Dokapitalizacija je uslijedila po revalorizaciji dugotrajne imovine u dijelu 'goodwilla' i u dijelu nekretnina što je utjecalo na strukturu kapitala, ali i na rezultat poslovanja Mercatora-H u 2012. godini." Nadzorni odbor Mercatora je, kako doznajemo, odluku o dokapitalizaciji donio na sjednici 29. siječnja ove godine.

Teško i u Sloveniji
Prema pisanju lista Finance, koji se poziva na izvore iz sjedišta kompanije, takva je odluka donesena kako bi Mercator-H "udovoljio zakonskom propisu o adekvatnosti kapitala tvrtke". A više od 115 milijuna kuna koje trebaju 'sjesti' u hrvatski Mercator željno očekuju dobavljači kojima posljednje vrijeme taj trgovački lanac debelo kasni s plaćanjem. Trgovački lanac koji je uvijek bio redovan platiša upao je u teškoće s likvidnošću, a kako doznajemo, ni Ljubljani nije baš jednostavno izdvojiti 15,6 milijuna eura i poslati ih u Zagreb jer je plaćanje dobavljačima otežano i na slovenskom tržištu. Poslovni dnevnik je informaciju da je Mercator-H u ozbiljnim problemima u podmirivanju obaveza dobavljačima objavio u utorak. Iz te su nam tvrtke priznali da imaju određene zastoje u plaćanju te demantirali spekulacije prema kojima su čak i razmatrali predstečajnu nagodbu. Podsjetili su na nedavno postignut dogovor o moratoriju na otplatu kredita sa 38 banaka koji vrijedi do kraja lipnja a odnosi se na čitavu grupu, uključujući i Mercator-H. Do tada bi trebalo biti dogovoreno dugoročno refinanciranje čitavog Mercatora. No krediti Mercatora-H i nebi trebali biti problematični jer za njih garantira matična kompanija. Pitanje je što će biti s nagomilanim dugovima prema dobavljačima u Hrvatskoj koji pritom nemaju instrumente osiguranja.

Obustava robe
Poslovni dnevnik doznaje da je u utorak jedan dio vrlo ozbiljnih dobavljača Mercatora-H tu tvrtku obavijestio o obustavi isporuke robe. Navodno im je u vrlo kratkom roku stigao prijedlog o dinamici plaćanja koji starta od ponedjeljka, 11. ožujka. Predlažu se tako konkretni rokovi u kojima će dio po dio duga biti podmiren. Dobavljači su zasad prihvatili takav prijedlog čime bi situacija trebala biti riješena neko vrijeme. Neki naši sugovornici su pak skeptični i tvrde da se samo kupuje vrijeme te da je likvidnost Mercatora-H u narednim mjesecima i dalje vrlo upitna.

Treći po veličini
Prema neslužebnim informacijama, Mercator-H ima dug od oko dvije milijarde kuna od čega se 1,2 milijarde odnosi na banke a 800 milijuna kuna na dobavljače. Nije poznato koliki je iznos dospjelog duga prema dobavljačima. Nije još poznat ni podatak kako je Mercator-H poslovao lani. Ta je tvrtka u 2011. godini bila treća na listi najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj s prihodom od 2,87 milijardi kuna. Ispred njega se nalaze Konzum i Plodine, a ako ih se promatra zajednički kao Schwarz grupu – i Lidl i Kaufland. Konsolidirano je Mercator lani uprihodio 2,9 milijardi eura uz gubitak od 104 milijuna eura. 

Prodaja 53 posto Mercatora

Due diligence počinje krajem ožujka?

U sjedištu Mercatora u Ljubljani u tijeku su posljednje pripreme za dubinsko snimanje u koje će, prema neslužbenim informacijama, ući koncern Agrokor te 'private equity' fondovi: CVC Capital Partners, Mid Europa te Bain Capital Partners. List Finance piše da potencijalni kupci neće moći sami češljati papire već će im biti dana dokumentacija koju odredi Uprava na čelu s Tonijem Balažičem. Navodno će Agrokor, zbog činjenice da je direktni konkurent Mercatoru, dobiti i znatno manje informacija od ostalih kandidata koji nisu strateški ulagači. Due diligence trebao bi startati za dva tjedna, govore najnovije informacije. Na prodaju je 53 posto Mercatora a koncern Agrokor za čitav Mercator nudi oko 480 milijuna eura ili 125 eura po dionici. Partneri u priči su mu EBRD, fond One Equity Partners te Unicredit. Oko 400 milijuna eura Agrokor namjerava prikupiti dokapitaizacijom koncerna i tim će novcem zapravo preuzeti Mercator. Plan je Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, da u koncern 'pusti' investitore koji bi preuzeli 35 posto novog retail holdinga u kojem bi bili Mercator i Konzum.

Perutnina Ptuj

'Nismo obustavili robu'

Informaciju da je Perutnina Ptuj zbog neplaćanja obustavila isporuku robe Mercatoru-H demantirao je jučer Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave te kompanije Roman Glaser. "Između Perutnine Ptuj i našeg strateškog kupca Mercatora sve relacije, na svim tržištima se odvijaju u skladu s dogovorima koji osiguravaju neometanu opskrbu potrošača našim proizvodima. Dobava, distribucija i plaćanja između partnera odvijaju se neometano", poručio je Glaser, naglasivši i da sve teče nesmetano i na hrvatskom tržištu.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa pa poslovni diletanti, dobro su još i izdržali.

New Report

Close