Ljubasov Jadran-produkt traži otpis 36 mil. kn poreza

Autor: Saša Paparella , 14. prosinac 2015. u 22:00
Porezni nadzor obavljen je 2008./M. Popović/PIXSELL

U petak glasovanje o restrukturiranju drugog na listi najvećih dužnika koji ukupno duguje 142 milijuna kuna.

Fina je za petak zakazala ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Jadran-produkta, tvrtke u vlasništvu Michaela Ljubasa, poduzetnika koji je prošli tjedan propucan iz vatrenog oružja.

U planu restrukturiranja tvrtke dužne 142,4 milijuna kuna, kojeg je Ljubas vlastoručno potpisao,  vjerovnicima se predlaže otpis 70 posto dugovanja, a ostatak novca dobili bi kroz naredne četiri godine, s počekom od jedne godine. Jadran-produkt, drugi dužnik na listi srama Porezne uprave, time bi svoj dug prema Ministarstvu financija sveo sa 50,7 milijuna na 15,2 milijuna kuna. Od privatnih vjerovnika najviše, 66,1 milijun kuna, potražuje Heta Asset Resolution AG, tvrtka povezana s Hypo bankom, a 5,8 milijuna traži NLB Interfinanz AG,  povezan s Ljubljanskom bankom.

U Poreznoj upravi rečeno nam je da su oni samo jedan od vjerovnika koji će glasovati o planu financijskog restrukturiranja. Nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje kako se moglo dogoditi da Jadran-produkt  nagomila ukupni porezni dug koji je u jednom trenutku popeo na 70,5 milijuna kuna. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je tu zakazala porezna inspekcija ili netko drugi, te jesu li poduzete neke mjere protiv odgovornih.  "Porezni nadzor nad predmetnim poreznim obveznikom obavljen je 2008., ali detalje ne možemo iznositi sukladno Općem poreznog zakonu", odgovoreno nam je iz Porezne uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close