Ljekoviti pripravci za domaće i europsko tržište

Autor: Marija Crnjak , 19. veljača 2017. u 22:00
Ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović/Miranda Čikotić/PIXSELL

Galensko analitički laboratoriji Ljekarne SDŽ vrijedan 70 milijuna kuna.

U Dugopolju kraj Splita započela je izgradnja novog Galensko-analitičkog laboratorija Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, u koji će biti uloženo oko 70 milijuna kuna.

Nositelj investicije je tvrtka Pharmagal u vlasništvu Ljekarne, a investicija se planira više od pet godina, zbog neprikladnih uvjeta u kojima na više lokacija djeluje galenski laboratorij. Prva faza izgradnje vrijedna je oko 6,8 milijuna kuna, druga faza kreće krajem godine, a u novom laboratoriju očekuju se i nova zapošljavanja, najavio je na polaganju kamena temeljca Ante Mihanović (HDZ), ravnatelj Ljekarne SDŽ.

"Ovim laboratorijem želimo nadograditi postojeći sustav i proizvodnju, podići kvalitetu i ugraditi standarde europske i svjetske kvalitete. U novom galensko-analitičkom laboratoriju imat ćemo vrhunsku tehnologiju, koja u Hrvatskoj trenutno ne postoji južno od Karlovca. Usto, zaposlit ćemo i niz novih ljudi sa specifičnim znanjima, od tehnologa, analitičara do stručnjaka za kontrolu kvalitete i registraciju proizvoda", istaknuo je Mihanović.

Osnivač Ljekarne SDŽ je Županija, a ustanova zapošljava oko 240 ljudi, te ima 36 ljekarni, uključujući i one u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Galenski pripravci trenutno se proizvode na tri lokacije u Splitu, a laboratorij djeluje već trideset godina. U paleti imaju više od 200 proizvoda, kojima opskrbljuju oko 900 ljekarni u cijeloj Hrvatskoj. Cilj je širenje tržišta i izvan Hrvatske, za što navodno već postoji interes.

Novi laboratorij bit će i nova nastavna baza studija farmacije u Splitu, uz mogućnost osnivanja start up tvrtki za studente koji osmisle nove proizvode, a najavljuju i veću suradnju s proizvođačima ljekovitog bilja od kojeg se rade različiti pripravci. Na polaganju kamena temeljca, uz premijera Andreja Plenkovića i župana Zlatka Ževrnju te ministra zdravstva Milana Kujundžića bili su i HDZ-ovi ministri Damir Krstičević i Lovro Kuščević, kao i brojni lokalni dužnosnici stranke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close