Ljekarnici znaju kako bi zdravstvo uštedjelo

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2017. u 21:59
Godišnje se troši 5 mlrd. kuna/Goran Stanzl/PIXSELL

Pravilna upotreba lijekova može troškove smanjiti i do 15 posto.

U Hrvatskoj se godišnje na lijekove troši više od 5 milijardi kuna, a polovica pacijenata ne koristi ih pravilno, pa ljekarnici savjetima mogu pridonijeti učinkovitom korištenju lijekova, a time i ukupnim uštedama u zdravstvu, istaknuto je u Zagrebu na 2. forumu izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi, uz Svjetski dan ljekarnika 25. rujna.

"Ljekarnici su najdostupniji dio zdravstva i želimo dati značaj učinkovitoj i sigurnoj farmakoterapiji, jer naši stanovnici nisu dovoljno educirani o lijekovima i njihovoj pravilnoj uporabi, a lijekovi čine više od petine troškova u zdravstvenom sustavu", rekao je predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) Darko Takač.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo smatra da postoji veliki prostor gdje ljekarnici mogu dati doprinos u prevenciji i praćenju bolesti, te pravilnoj primjeni lijekova, što bi moglo uštedjeti 10-15 posto zdravstvenog proračuna pa očekuje od zdravstvene administracije da to prepozna.

Ističe da je dug prema ljekarnama, kojih je u Hrvatskoj 1117, za isporučene lijekove na recept više od 180 dana, pri čemu je naknada za tu uslugu vrlo mala – 6,64 kune po receptu, pa ljekarne imaju problema u poslovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close