Ljekarnici ruše Portolana jer im ne dopušta prodaju ljekarni

Autor: Marija Crnjak , 08. lipanj 2009. u 22:00

U utrku za izbor uz Matu Portolana ulaze Darko Takač iz Gradske ljekarne Zagreb te Arijana Meštrović iz tvrtke Atlantic Farmacia

Među ljekarnicima se ovih dana vodi prilično žestoka borba za mjesto novog predsjednika Hrvatske ljekarničke komore, koji će se izabrati idućeg ponedjeljka. Prijave kandidata primale su se do jučer, a kako se neslužbeno doznaje, u komoru su pristigle ukupno tri prijave kandidature.

Neizvjestan ishod
U utrku ulaze aktualni predsjednik HLJK Mate Portolan, Darko Takač iz Gradske ljekarne Zagreb te Arijana Meštrović iz tvrtke Atlantic Farmacia.Iako je Mate Portolan uvjeren da ostaje na vodećoj poziciji, prema informacijama iz ljekarničkih krugova može se zaključiti da je ishod izbora neizvjestan, dijelom i stoga što se u posljednje vrijeme u branši vodi oštra kampanja svih kandidata prožeta vrlo aktivnim lobističkim akcijama. HLJK kao strukovna organizacija formalno nema moć odlučivanja, no očekuje se da će Komora kao pregovarač s Vladom imati značajnu ulogu u budućoj organizaciji ljekarništva. Aktualno vodstvo Komore, s obrazloženjem da želi očuvati kvalitetu struke i izdvojiti je iz interesa profita, zalaže se za zabranu prijenosa vlasništva u ljekarnama, privatizacije županijskih apoteka te širenja ljekarničkih lanaca, što je u suprotnosti s brojnim poslovnim interesima unutar branše. Navedena rješenja koja kritičari proglašavaju i protuustavnim ušla su u prijedlog novog zakona o ljekarništvu koji je HLJK prije dva tjedna poslao u Ministarstvo zdravstva. Mate Portolan, međutim, tvrdi da je navedeni zakon kruna njegova mandata na mjestu prvog predsjednika Komore. “Zastupam stav da nije svejedno tko je vlasnik ljekarne i svjestan sam da taj stav nije prihvatljiv kompanijama koje žele širiti svoje lance. Smjernice koje je postavila Komora prihvatila je i hrvatska Vlada i očekujem da će većina članova prepoznati ispravnu politiku na izborima”, kaže Portolan. Darko Takač smatra pak da će se zakonski prijedlog Komore trebati prilagoditi stvarnosti, odnosno olabaviti kad je u pitanju prijenos vlasništva. “Osnovni motiv postavljanja sustava ljekarništvu mora biti kvaliteta u koju je ukomponirana poslovna uspješnost”, smatra Takač. Arijana Meštrović, voditeljica edukacijskog centra u Atlanticovoj Farmaciji, na mjestu predsjednice Komore podržala bi aktualni prijedlog zakona, no ne podržava sustav koncesija. “Zakupcima treba omogućiti dobivanje vlasništva nad licencijom ljekarne u kojoj su u zakupu, a ne koncesijom kao što se to predlaže. Također se zalažem za izjednačavanje uvjeta poslovanja ljekarni”, kaže Meštrović. Odluke o budućem ustroju Meštrović bi ojačala kroz rad Komorinih povjerenstava jer se ona sastaju vrlo rijetko te je stoga upitno predstavlja li Komora stav članova. “Predala sam kandidaturu jer želim promijeniti percepciju ljekarništva i prema javnosti i prema kolegama farmaceutima, kao i prema državnim institucijama, odnosno omogućiti značajniju ulogu naše struke u sustavu zdravstva”, izjavila je Arijana Meštrović za Poslovni dnevnik.

Koncesije i licencije
Meštrović je pritom demantirala spekulacije o tome da ju je u izbornu utrku delegirala kompanija u kojoj je zaposlena. “Nisam zastupnik nijedne grupacije. Kao i ostali kandidati, članica sam Komore, a u 15 godina iskustva radila sam u svim segmentima vlasničkih odnosa kao magistra farmacije, surađujem u nastavi na Farmaceutskom fakultetu, i smatram da sam dovoljno kompetentna da razumijem sustav i prepoznam njegove probleme”, napominje Meštrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close