Lipanjska inflacija iznenadila godišnjim skokom od 2,4%

Autor: Ana Blašković , 17. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Više cijene nafte poskupjele su prijevoz za 6,6%, a stanovanje, voda, struja i plin poskupjeli su 3,6% u godinu dana.

Inflacija je, mjerena rastom potrošačkih cijena, u lipnju u Hrvatskoj bila najviša od travnja 2013. dosegnuvši 2,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Brojke državnih statističara iznenadile su analitičare koji su očekivali da ubrzanje inflacije, no ne i da bi mogla premašiti granicu od 2 posto. Toliko iznosi i prva procjena inflacije u EU u lipnju.

Rastu domaćih cijena prije svega pridonijele su veće cijene prijevoza za 6,6 posto zbog rasta cijena nafte na svjetskim tržištima. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih goriva porasle su 3,6 posto. Alkohol i duhani u lipnju su u prosjeku bili skuplji 2,3 posto, više nego hrana i bezalkoholna pića za koje je trebalo izdvojiti 2,2 posto više nego prije godinu dana. Smještaj u hotelima i cijene u restoranima poskupili su 2 posto, zdravlje 1,5 posto, rekreacija i kultura 1,1 posto, obrazovanje 0,4 posto, a odjeća i obuća 0,5 posto. Silazni trend zabilježile su samo cijene komunikacija (0,7 posto) te pokućstvo i oprema za kućanstvo 0,1 posto. Na mjesečnoj razini, pak, analitičari su očekivali pad cijena prema 0,5 posto, no ostale na istoj razini kao u svibnju. Za 2 posto porasle su cijene prijevoza i ostalih vezanih usluga, poput mostarine, cestarine, parkiranja te zračni i pomorski putnički prijevoz. Na mjesečnoj razini cijene restorana i hotela porasle za 1,6 posto, cijene rekreacije i kulture te stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,2 posto. Zahvaljujući sezonskim sniženjima u lipnju su cijene odjeće i obuće bile niže 4,1 posto nego u svibnju. “Očekujemo da će rast cijena energije zbog jačanja uvoznih inflatornih pritisaka utjecati na rast maloprodajnih cijena naftnih derivata, ostajući glavna komponenta snažnijih inflatornih pritisaka”, prognoziraju u RBA inflaciju u ostatku godine. Uz pritiske skupljeg prijevoza, na inflaciju bi moglo utjecati i jačanje domaće potražnje te dobra turistička sezona.

“Iako bi na razini 2018. prosječna inflacija trebala ostati skromna, naša očekivanja od 1,4 posto izložena su riziku revizije na više zbog globalnog okruženja”, kažu u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close