Linija Zagreb-Doha povećat će i broj hrvatskih tvrtki u Kataru

Autor: Josipa Ban,VLM , 10. svibanj 2012. u 22:00

U Kataru zasad posluje desetak tvrtki iz Hrvatske, a najbržerastuća aviokompanija na svijetu nada se dobroj popunjenosti i poslovnoga razreda

Qatar Airways, jedna od najbržerastućih aviokompanija na svijetu, u srijedu je prvi put sletio u Zagreb. Hrvatska je time dobila redovnu dnevnu liniji iz Zagreba do zemalja Perzijskoga zaljeva. Prilično impresivne podatke o kompaniji iznio je u četvrtak Paul E. Johannes, potpredsjednik Qatar Airwaysa za Europu.

Qatar Airways leti u 114 odredišta na svijetu, a Zagreb je postao njegovo 30. odredište u Europi. Kako je najavio Johannes, u iduće tri godine predviđaju povećanje odredišta na čak 170, dok su u posljednje tri pokrenuli 38 novih linija. Raspolažu jednom od najmlađih flota u zrakoplovnoj industiji, s prosječnom starošću zrakoplova manjom od četiri godine, koju čini više od 100 aviona. U sljedećih nekoliko godina, pak, trebali bi preuzeti više od 250 novih zrakoplova u vrijednosti od 50 milijardi dolara.Da u Hrvatskoj vide golem potencijal, potvrđuje i činjenica da su od samog početka krenuli s redovnom, dnevnom linijom Zagreb-Budimpešta-Doha. Preko Budimpešte će letjeti sve dok popunjenost leta iz Zagreba ne pređe 50 posto. I gradnja nove zračne luke bila im je dodatni poticaj za dolazak. “Veća zračna luka podrazumijeva više letova, samim time i više putnika”, odgovorio je Johannes na pitanje koliko je gradnja nove zračne luke utjecala na dolazak Qatar Airwaysa u Hrvatsku. Johaness je izrazio nadu da će linija Zagreb-Doha pojačati gospodarsku suradnju između Hrvatske i Katara, čekuje dobru popunjenost poslovnog razreda. Napomenuo je kako je zasad 60 hrvatskih državljana zaposleno u Kataru. Boljoj suradnji sigurno će pridonijeti i otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dohi, predviđeno za kraj svibnja, istaknuo je.Danijel Koletić, predsjednik Hrvatsko-katarske udruge, ističe da je velik interes hrvatskih poduzetnika za poslovanje u Kataru. Zasad ondje posluje desetak tvrtki iz Hrvatske. Koliki su potencijali tog tržišta govori i činjenica da Katar gotovo nema proizvodnje, ističe Koletić, koji kao najveću zapreku poslovanju u Kataru ističe vizni režim.

Komentirajte prvi

New Report

Close