Liniću u kafiću odbili izdati račun: Za neposlušne kazne bez milosti!

Autor: Agencija VLM , 18. prosinac 2012. u 17:18
Arhivska fotografija (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

Tisuću ispitanih građana smatra da utaju poreza treba suzbiti bez obzira na posljedice, da nije pravedno da jedni plaćaju a drugi ne, te da je siva zona najšira u odvjetničkim uredima.

Nade poduzetnika da će Vlada ipak odustati od Zakona o fiskalizaciji tek su šuplji vapaji – s početkom sljedeće godine, barem kako je to najavio ministar financija Slavko Linić zakon će se početi primjenjivati.

– Nema baš nikakvog razloga za njegovu odgodu. Bilo je dovoljno vremena da se svi obveznici pripreme – jasan je Linić. Iako je od 22 tisuće obveznika, do sada tek njih 8700 kupilo certifikat, kazne nisu nimalo male – minimalna iznosi pet tisuća kuna uz trenutno zatvaranje prostora.

Bilo je dovoljno vremena

Ipak ministar je poručio kako će tijekom siječnja Porezna uprava i Ministarstvo financija obilaziti obveznike fiskalizacije, i prema onima koji se nisu na vrijeme pripremili neće biti represivni, dok od veljače za “neposlušne” neće imati nikakve milosti.

Dapače, ministar je onim ugostiteljima koji su najavili štrajk radi ovakvog zakona odaslao jasnu poruku: “Tko god hoće, neka štrajka, gosti će onda u one kafiće koji poštuju zakone”.

– Jednostavno želimo obvezati poduzetnike da izdaju račune, a građane da te račune i uzimaju – rekao je.

Prije tri dana ministru financija Slavku Liniću u jednom zagrebačkom kafiću odbili su izdati račun za kavu. Iako ministar nije želio otkriti o kojem se kafiću radi kao ni da li je to ponašanje prijavio Poreznoj tek je poručio kako upravo to pokazuje koliko ima neodogovornih ljudi.

– Neće biti razumijevanja za takva ponašanja – poručio je Linić.

Naglašava kako fiskalne blagajne za obveznike ne predstavljaju nikakav dodatni trošak jer će on za pojedince iznositi do najviše dvije tisuće kuna.

Da je ovaj Zakon na dobrome tragu potvrđuju i rezultati istraživanja koje je provela agencija Ipsos puls na uzorku od tisuću ispitanih građana, pohvalio se ministar. Prema njima suzbijanje sive ekonomije i utaje poreza najviše je rangirani projekt kojeg podržava njih 38 posto, dok im je na drugome mjestu sređivanje financijskog sustava u zdravstvu, a najniže rangirani projekti jesu porez na nekretnine te ukidanje prireza i spomeničke rente.

Zažmirilo bi 16% građana

Većina građana smatra kako treba suzbiti utaju poreza bez obzira na posljedice, a oko 16 posto građana drži da ipak treba “zažmiriti”. Kako je po rezultatima prikazano većina ih smatra kako nije pravedno da neki plaćaju, a drugi ne i kako će ovakva kontrola rada puniti proračun. Čak se 34 posto ispitanih građana izjasnilo kako je siva zona najraširenija upravo u odvjetničkim kancelarijama, njih 23 posto drži da je ona ipak najraširenija u ugostiteljstvu dok ih 18 posto smatra da ona dominira u privatnim zdravstvenim ordinacijama.

– Ovakvim rezultatima samo je potvrđeno ono što smo započeli – obrazložila je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave. Naglasila je kako je sustav dobro pripremljen pa u slučaju da internet veza pukne u blagajni će ionako ostati zabilježen promet. Tek u slučaju kvara obveznici fiskalizacije morat će bilježiti sav promet.

Komentari (4)
Pogledajte sve

ZAR NE KUŽITE NIJE HTIO DA MU DA RAČUN DA VIDI ŠTO ĆE BITI.

Isto je blesav taj konobar, ja bi skupio račune sa svih stolova u kafiću i donio njemu kad ih baš toliko voli.

Bud*la je onaj koji ga je uopće poslužio…

New Report

Close