‘Linić više ne može sakriti da mu je porezna politika promašaj’

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2013. u 13:11
Slavko Linić; Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić priznao je da je proračun tanji za četiri posto, a u novcu to znači da je država prikupila milijardu kuna manje nego lani.

Ministar financija Slavko Linić priznao je da je proračun tanji za četiri posto, a u novcu to znači da je država prikupila milijardu kuna manje nego lani. To je potvrda da je porezna politika pogrešna i da su propali pokušaji da se to sakrije, piše Večernji list u tekstu pod naslovom 'Kolaps porezne politike: Ni PDV ni fiskalizacija ne krpaju rupe'.

Porezna baza se smanjila jer gospodarstvo i građani više ne mogu podnijeti porezni pritisak koji im je nametnut. Ni veći PDV ni ukidanje nulte stope tog poreza, fiskalizacija, lov na utajivače poreza, blokade dužnika, reprogrami za građane i tvrtke pa ni penalizacija izvlačenja dobiti iz tvrtki kroz dodatnu stopu poreza na dobit od 12 posto nije sakrila činjenicu da država ne može skupiti dovoljno novca da i dalje održava razinu potrošnje na koju je navikla i građane i administraciju. Zlatna koka državne blagajne – porez na dodanu vrijednost – podbacio je u prva tri mjeseca ove godine. Naime, prema nekim procjenama na koje se treba osloniti u nedostatku službenih podataka, PDV je rastao samo šest posto u odnosu na prošlu godinu. To je značajan podbačaj jer je lani stopa PDV-a bila 23 posto pa su samo zbog povećanja osnovne stope prihodi morali rasti najmanje 8,5 posto. Ako se u obzir uzme i ukidanje nulte stope PDV-a te fiskalizacija i poskupljenje plina i električne energije te činjenica da je Uskrs ove godine bio u ožujku, rast prihoda morao je biti znatno izdašniji, piše list.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Bježi Liniću i zavuci se u mišju rupu, sve što se moglo – sve si uprskao!!!

Vrijeme je samo za jedno – OSTAKA! Dosta je bilo Linicu, tvoja je politika dizanja poreza, nameta i unistavanja javne potrosnje od pocetka bila osudena na propast, a ti i dalje nastavljas prijetiti. Odlazi. To bi ti bio jedini smisleni potez.

ne znam baš kol. gismund, naš premjer u pubertetu ne funkcionira bez mentora, prvo je to bio Jurčić, zatim Čaćić a sada je izgleda baka Vesna preuzela tu poziciju…


Ma čak i da Linić sada smanji poreze trebalo bi barem godina dana da se to osjeti, a država je potrošila svo vrijeme koje je mogla potrošiti. Vjerojatnije je da će pokušati opet podignuti PDV, ali kolaps je nemoguće izbjeći. Konačno će morati dirnuti u rashode, osinje gnijezdo u koje niti jedan političar ne voli dirati.

Slazem se, blizimo se stecaju izgleda. Sto veci porezi, to veci pad ekonomije. Ne mozes “istuci vodu iz kamena”. Mislim da ce rpobati s pdvom od 27%, a onda slijedi raspad sistema.

New Report

Close