Linić: Precijenili smo svoje mogućnosti

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2012. u 17:12
PIX

‘Previše vremena se troši na restrukturiranje. Stanje u trgovačkim društvima je lošije nego što smo mislili’, kaže ministar financija.

Ministar financija Slavko Linić u manje je od tjedan dana morao priznati da proračun u ovoj godini nije ostvaren prema planu, i da mora ići na rebalans, izraditi proračun za 2013. godinu te predstaviti novi porez na nekretnine. O tim temama Linić govori u intervjuu Novom listu, koji je napravljen prije nego što se doznalo da se porezu na nekretnine protivi i koalicijski HNS.

"Najteži je bio rad na proračunu za 2013. godinu. Ministri žele reforme, žele promjene, a reforma košta. U isto vrijeme trošak kamata se približava deset milijardi kuna, ne smijemo pustiti da deficit bude puno veći od deset milijardi, a to u konačnici znači da nema sredstva za reforme, da treba rezati troškove plaća. Sastaviti proračun u kojem za pet milijardi kuna rastu rashodi na koje se ne može utjecati, u kojem morate ipak uložiti dio novca u reforme i smanjivati troškove plaća je najgore što se može dogoditi. To je proračun kojim nitko nije zadovoljan. Ni načinom na koji smo ga radili, ni brojkama koje imamo. Nije ugodno raditi dokument koji će svima skinuti osmijeh s lica", kaže Linić.

Ministar tvrdi da bi bilo lakše da su uspjeli srediti troškove zaposlenih, naročito dodatke, te da bi bilo lakše da je krenulo investiranje i zapošljavanje. "Nismo postigli cilj o gospodarskom rastu, nismo uspjeli s državnim investicijama. Kad tu ne ostvarite ciljeve, teško ih je ostvariti drugdje. Štednja sama sebi nije svrha", kaže Linić.

"Moramo priznati da smo precijenili svoje mogućnosti. Previše vremena se troši na restrukturiranje. Stanje u trgovačkim društvima je lošije nego što smo mislili. Dugo je trajala izrada clean starta, dijagnoza nam je pokazala da smo bili optimisti, da je stanje lošije. Previše smo vremena trošili, ali ni do kraja godine nećemo uspjeti sa strukturnim promjenama u tim kompanijama, što je preduvjet većih investicija", komentirao je Linić Novom listu prvu godinu mandata sadašnje Vlade.    

Komentari (5)
Pogledajte sve

O Hrvatskoj svakodnevnici izvjestila je TV Sjeverne Koreje :

http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti/video-kako-je-hrvatska-svakodnevica-zavrsila-na-tv-u-u-sjevernoj-koreji.html#video

ako je tako onda je jedino moralno da podnesete ostavku jer vam se potkrala katastrofalna pogreska

samo nesposobni precjenjuju svoje mogućnosti….a onda sve svale na “neke druge” koji su bili prije njih. nespsobniju vladu od ove nismo nikada imali, čak je i jacina vlada imala kvalitetniji kadar od ovih koji smao gledaju kako opljačkati vlastite građane!

“Moramo priznati da smo precijenili svoje mogućnosti. Previše vremena se troši na restrukturiranje. Stanje u trgovačkim društvima je lošije nego što smo mislili. Dugo je trajala izrada clean starta, dijagnoza nam je pokazala da smo bili optimisti, da je stanje lošije. Previše smo vremena trošili, ali ni do kraja godine nećemo uspjeti sa strukturnim promjenama u tim kompanijama, što je preduvjet većih investicija”

Na brdovitom Balkanu – 2.dio

New Report

Close