Linić PDV-om poljuljao privatizaciju državnih hotela

Autor: Marija Crnjak , 30. rujan 2013. u 14:30
Turistički kompleks Kupari u Župi Dubrovačkoj također bi uskoro trebao dobiti novog vlasnika/Grgo Jelavić/PIXSELL

Ulagači smatraju kako je neozbiljno da se usred pregovaračkog procesa najavljuje dizanje poreza.

Najava povećanja međustope PDV-a s 10 na 13 posto za sve usluge u turizmu nije mogla doći u lošijem trenutku, bar kad je u pitanju proces dokapitalizacije turističkih tvrtki u većinskom vlasništvu države, kojima za nekoliko dana istječe rok za dovršetak predstečajne nagodbe.

Iako nijedan od ponuditelja još nije službeno odustao od namjere da ulaganjem spasi stečaja posrnule turističke tvrtke, investitori nisu zadovoljni činjenicom da im usred pregovaračkog procesa država udara veći porez. Kako neslužbeno doznajemo, u Ministarstvu turizma u petak su zaprimili brojne pozive investitora koji su željeli provjeriti hoće li se izmijenjena porezna stopa uistinu primijeniti, ili je to još jedan od balona koji je dan ranije pustio ministar financija Slavko Linić. U Ministarstvu se nadaju da tri posto rasta poreza, zajedno s jasnom porukom da nema kraja ćudljivoj ulagačkoj atmosferi u Hrvatskoj, neće poremetiti osjetljiv proces predstečajne nagodbe u koji su se upravo zbog nestabilnih uvjeta upustili gotovo isključivo domaći ulagači. U službenom odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva turizma napominje se da će poštivanje rokova biti vrlo važno, ne samo zbog zakonske obveze.

"Konačni cilj je da se postupci uspješno dovrše u što kraćem roku, koji je s jedne strane determiniran zakonskim rokovima, a s druge strane naravi same djelatnosti koju društva obavljaju. Naime, važno je što prije završiti postupke zbog pripreme iduće turističke sezone i s tim povezanih potrebnih ulaganja, a koja se predviđaju i programima restrukturiranja", pojašnjavaju u Ministarstvu, čiji su predstavnici dio posebne Radne skupine koja je osnovana  kao spona između uprava tvrtki, vlasnika i većinskih vjerovnika društava. Iako vjerovnici na kraju odlučuju o prihvaćanju ponuda investitora, iz Ministarstva smo dobili neslužbenu potvrdu da je prvi zeleno svjetlo radne skupine dobio Danko Končar koji je predao najbolju ponudu za Hotele Medena. Uvjet investitora, Končarove tvrtke Kermas energija je da kroz dokapitalizaciju u iznosu od 152,8 milijuna kuna stekne 75,1 posto dionica tvrtke iz Segeta Donjeg u blizini Trogira. Ročište na kojem će se glasovati o izmjenjenom planu zakazano je za 10. listopada.Iako su za Hotele Plat pristigle četiri ponude investitora, odluka je da će tvrtka ići u "autosanaciju", odnosno samostalno će otplatiti svoja dugovanja putem reprograma koji bi im odobrila država.

Naime, nijedna ponuda za Hotele Plat nije bila dovoljno atraktivna da bi se razmatrala, te je odlučeno da se postupak predstečajne nagodbe provede bez strateškog partnera, te po provedenom restrukturiranju pronađe investitor, čime bi se mogla postići i znatno bolja cijena. Ročište će se održati 7. listopada, kad će se odlučivati i o planu restrukturiranja HTP-a Korčula. Budući većinski vlasnici HTP Korčula po svemu sudeći će biti Prosperus FGS koji planira uložiti 50 milijuna kuna, a isti investitor najizgledniji je i u dokapitalizaciji HTP Orebić, gdje je bio jedan od dva ponuditelja."Na tim dalekim lokacijama pametno je okrupnjavanje kapaciteta na koje se očito odlučio Prosperus", pojašnjava naš izvor, te dodaje da je Prosperusova ponuda povoljnija od one koju je predala orebićka tvrtka Kisik, čiji je osnivač Leraux Investments registrirana na Cipru.

Kisik je naime ponudio kupnju samo jednog od dva hotela u sastavu tvrtke, odnosno cijepanje tvrtke koje nije poželjno.Dokapitalizaciju Hotela Živogošće po svemu sudeći provest će Karisma Hotels Adriatic, tvrtka čiji su osnivači Agrokor, TUI te meksička Karisma International. Iako je pismo namjere poslalo šest zainteresiranih ulagača, KHA je jedini predao ponudu za Živogošće. Još nije poznato što piše u ponudi KHA za Živogošće te koliko je tvrtka spremna investirati. Naime, kako Živogošće ima još nešto više od mjesec dana do okončanja nagodbe, još nije objavljen izmijenjeni plan restrukturiranja. 

Nema interesa za Podgoru
Hoteli Podgora također imaju vremena do studenog za sklapanje predstečajne nagodbe, no čini se da za sad na vidiku nema ni ozbiljnog investitora, pristigla je tek jedna ponuda lokalnog ulagača. Sedam ponuditelja pak javilo se za HOC Bjelolasica, koja također ima vremena do veljače za sklapanje nagodbe te nije vezana uz ljetnu turističku sezonu, tako da će se o tim ponudama tek raspravljati, kaže naš izvor. Zanimljivo je da su među ozbiljnim ponuditeljima za dokapitalizaciju tvrtki iz državnog turističkog portfelja većinom domaći investitori, uz iznimku KHA, koja je također dijelom u domaćem vlasništvu. 

Za strance kratak rok
"Pretpostavljamo da je osnovni razlog relativno kratak rok u kojem su se morale donositi odluke o dokapitalizaciji, radilo se negdje o tjednima u kojima je trebalo napraviti dubinsku analizu poslovanja te sagledati sve druge okolnosti za ulaganje. Ozbiljnim stranim ulagačima, pogotovo velikim kompanijama to je kratak rok, domaći investitori manje više poznaju situaciju i mogli su u kraćem roku procijeniti rizik. Pitanje je, je li to dobro ili loše, i je li se čitav proces mogao napraviti drukčije kako bi priliku dobili i inozemni ulagači", komentirao je naš sugovornik iz turističkog sektora.

Već 22 mjeseca bez plaće

Radnici ZRC-a Lipik su taoci neozbiljnosti državnih lidera

Ročište za glasovanje u postupku predstečajne nagodbe ZRC-a Lipik koje je trebalo biti održano u petak 27. rujna, odgođeno je jer se na njemu nisu pojavili predstavnici Ministarstva financija, doznaje se. Na ročištu je trebao biti prihvaćen plan restrukturiranja tvrtke uz ulaganje 32 milijuna eura od strane britanskog investitora, tvrtke Inunison International Confirming koja je interes za ulazak u tvrku pokazala još početkom godine. Na ročištu je trebala biti predstavljena bankovna garancija tvrtke, kojom se dokazuje sposobnost ulagača, no zbog izostanka najvećeg vjerovnika glasovanje se odgađa na mjesec dana. Nije poznato zbog čega se Linićevi ljudi nisu pojavili na ročištu, no to je vrlo loša vijest za radnike ZRC-a Lipik koji nisu vidjeli plaću čak 22 mjeseca, potvrdio je za Poslovni dnevnik Eduard Andrić, predsjednik Sindikata u turizmu Hrvatske. "Takvo ponašanje Ministarstva financija krajnje je neodgovorno, i 18 radnika tvrtke koji nisu tako dugo primili plaću taoci su takvog ponašanja", komentirao jen Andrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close