Linić o sisačkoj rafineriji: Očekujem da Vlada nastavi borbu s MOL-om oko toga

Autor: Agencija VLM , 19. rujan 2014. u 13:07
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Poruka MOL-a da će ugasiti sisačku rafineriju je stara i Vlada već dugo zna za nju, komentirao je danas bivši ministar financija Slavko Linić.

Poruka MOL-a da će ugasiti sisačku rafineriju je stara i Vlada već dugo zna za nju, komentirao je danas bivši ministar financija Slavko Linić vijest da će INA idući tjedan donijeti odluku o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku u kojem bi skladišni kapaciteti bili prenamijenjeni u logističko-distributivni centar, dok bi na ostatku prostora bila pokrenuta neka nova proizvodna djelatnost.

– Oni zaista imaju namjeru zatvoriti Rafineriju Sisak, a to samo pokazuje da su neodgovorni partneri hrvatskoj Vladi jer su ušli u sporazum s Vladom oko Ine da će modernizirati i sisačku rafineriju i rafineriju u Rijeci. Dakle, oni su tada jasno izjavili što je njihov poslovni plan, dapače, i jedna i druga rafinerija su trebale s obnovom završiti 2005. i 2006. Ako se sjećate, za vrijeme Sanaderove vlade su pomaknuli rok na 2009., danas smo u 2014., a oni govore nešto drugo – kaže Linić te podsjeća da je INA postala najveći uvoznik derivata u Hrvatskoj, što znači da je to "direktna šteta za proizvodnju, mnoge hrvatske firme, ali i za radnike koji su školovani i profesionalni i koji su nekad po cijelom svijetu otvarali rafinerije".

– Zato očekujem da Vlada nastavi borbu s MOL-om oko toga, jedino imam jednu skepsu, predsjednik Nadzornog odbora je protiv interesa Hrvatske, on se prvi trebao oglasiti, već komentirati ovo i poduzeti neke poslove. To je prijatelj predsjednika Vlade Milanovića i zove se gospodin Siniša Petrović. Prema tome, njega pitajte što on kao predsjednik NO-a misli o uništavanju hrvatske proizvodnje, pa ćemo onda dobiti i hrvatske krivce – kritizira Linić.

S obzirom da je Rafinerija u Sisku već dva mjeseca van pogona zbog požara, Linić smatra da je "vrlo neodgovorno da nisu jasno objavili veličini štete nakon toga požara u rafineriji".

– Ne ulazim u drugi dio jer je to posao istražnih organa, je li netko kriv, je li to svjesno napravljeno, ali evidentno je da su trebali izvijestiti da je to velika šteta i da treba nova, krupna ulaganja u Sisak. To su trebali objaviti i uprava i NO. Očito se hrvatsku javnost ne informira, za partnere s mađarske strane možda je to i razumljivo, ali za one koji predstavljaju hrvatsku stranu, to nije razumljivo – zaključuje Slavko Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close