Novi vlasnik Croatia osiguranja može dijeliti otkaze

Autor: Božica Babić , 05. prosinac 2013. u 19:23
Ministar Slavko Linić poziva se na praksu EU/Patrik Macek/PIXSELL

Croatia osiguranju ‘ne’, za ZLZ druga pravila.

Izravno nametanje obveze budućem investitoru o zadržavanju broja zaposlenika bilo bi protivno pravnoj stečevini Europske unije i praksi Europske komisije, zbog čega Vlada nije u mogućnosti zahtijevati od budućeg investitora da preuzme takve obveze, poručio je ministar financija Slavko Linić vodstvu sindikata, odnosno svim zaposlenicima u Croatia osiguranju (CO).

Predsjednik sindikata Miroslav Hrašćanec zapravo je pisao premijeru Zoranu Milanoviću zahtijevajući da se u kupoprodajni ugovor ugradi socijalna klauzula te da novi vlasnik Croatia osiguranja ima obvezu poštovati sve odredbe iz kolektivnoga ugovora koji vrijedi do kraja siječnja 2017. Konkretno, Hrašćanec je tražio da tri godine nema otkaza i punu isplatu svih prava po kolektivnom prema zaposlenicima i sindikatu. Umjesto Milanovića, sindikalnom lideru CO odgovorio je ministar Linić.

Kod novog vlasnika, objasnio je, imat će zajamčena stečena prava sukladno aktualnim hrvatskim zakonima. I dok se Linić u odgovoru sindikatu CO poziva na pravnu stečevinu i praksu EU kao ključni argument zašto kod budućeg vlasnika ne mogu biti zaštićeni od otkaza, francuski su investitori iz tvrtke ZAIC s Vladom potpisali ugovor da u Zračnoj luci Zagreb, gdje je država također većinski vlasnik, nitko od zaposlenika idućih pet godina neće dobiti otkaz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close