Linić: Milanović smatra da svi trebaju plaćati iste poreze, a zaboravlja na siromašne

Autor: Agencija VLM , 11. srpanj 2014. u 16:39
Foto: Robert Anić / Pixsell

Ukidanja stope od 40 posto Liniću se čini “kao najveća glupost koju je čuo za Hrvatsku”.

Najavu ministra financija Borisa Lalovca da se razmišlja o povećanju limita na plaće odnosno povećanju neoporezivog dijela s 2200 na 2600 kuna ili o ukidanju najveće porezne stope od 40 posto, kritizirao je danas njegov prethodnik Slavko Linić koji vjeruje da je to u biti ideja premijera Zorana Milanovića.

– To je sigurno premijerova ideja jer je premijer taj koji je uvijek bio za jedinstvenu stopu "flat tax", prema tome on je taj koji smatra da bi svi u Hrvatskoj trebali platiti iste poreze zaboravljajući pritom da imamo ipak ogroman broj siromašnih građana, građana koji jedva preživljavaju od svojih prihoda i onih koji su ekstremno bogati – kritizira Linić.

Ne misli da je loša ideja da se poveća neoporezivi iznos, no zanima ga kako bi se nadoknadile 2,5 milijarde kuna koje bi se tim potezom izgubile. To bi, naglašava, najviše osjetile jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su već sada u problemima sa svojim proračunima.

– Dakle, ključno je gdje ćemo naći nove 2,5 milijarde? Priče o tome da će to dovesti do povećanja potrošnje, pa će i PDV biti veći su priče koje jednostavno ne pokrivaju ovaj dio. Ja bih mogao prihvatiti da to zaista učinimo da se poveća mogućnost veće potrošnje samih građana, ali onda bih očekivao da od 1. siječnja ili od sutra ide i porez na nekretnine, pa da bogatiji plate više poreza, a da oni kojima ide ova olakšica budu oslobođeni – komentira bivši ministar financija.

Ukidanja stope od 40 posto mu se pak čini "kao najveća glupost koju je čuo za Hrvatsku".

– U Hrvatskoj smo stalno išli na to da imamo različite stope oporezivanja dohotka upravo radi toga što imamo i ogromne razlike u plaćama. Imamo sirotinju koja ima plaće daleko ispod hrvatskog prosjeka koji je negdje iznad 5000 kuna, ali imamo one koji isplaćuju 40, 50 ili 60.000 kuna plaću i smatram da trebaju platiti 40 posto, pogotovo kad znam da je to socijaldemokratski program da se bogatije više oporeziva da onda tu stopu ne bi trebalo ukidati – smatra Linić koji ponovno pita kako se to misli kompenzirati jedinicama lokalne samouprave.

– Nedorečene izjave, nedorečena strategija koja ozbiljno ne može dobiti prolaznu ocjenu – zaključio je Slavko Linić.

Komentari (17)
Pogledajte sve

Tko plaća porez na primanja iznad 10.000,00 političarima? …..

Iako se mučimo s brutto plaćom….SVI U HRVATSKOJ DOGOVARAJU KOD POSLODAVCA

NETTO IZNOS plaće / i nitko neće dogovoriti ugovorom , da plaća porez , već
će ugovoriti isplatu željenog iznosa na tekući račun, a za poreze ih boli briga…/ tj. sadržani su u obračunu a uplaćuje ih POSLODAVAC U IME RADNIKA !!! /.

a kod privatnika su i onako svi na neto tako da ova lova ide privatnicima u džep. i da, naravno, ergeli u državnoj administraciji koji, gle ekonomskog čuda, na ovaj način potiću potrošnju.
strava

liniću, postao si realista tek kada su te izbacili.
a cirkus oko predstečajnih, koje je tvoje maslo, će se rješavati stoljećima.
zato ti je najbolje da čkomiš, kada već nisi lajao kada je trebalo.

Linic je opet pokatao da:
1/ je komunist u dusi i glavi i to onaj najgoreg tipa
2/ da ne razumije trzisnu ekonomiju
3/ da ne shvaca da povecanjem porezne presije direktno stimulra poreznu evaziju
placanje na crno i uopce izbjegavanje placanja poreza.

Da nije tako, ne bi sa ovakvim porezima na automobile, napr, potpuno zatrli prodaju automobila u drzavi, povecali sverc cigareta i isplatu placa na crno gdje god se to moze.

No, Linic nikada nece nista razumijeti. Vrijeme mu je osnuje Komunisticku Partiju pa neka se takmici na izborima. To su njegova shvacanja i principi.

New Report

Close