Linić: Kreditom HBOR-a željeli uništiti Kraš, Ljutić najavio tužbu

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 29. svibanj 2014. u 22:01
Slavko Linić, bivši ministar financija/Nel Pavletić/PIXSELL

Bivši ministar financija iznio niz razloga zbog kojih ga je Milanović smijenio.

Bivši ministar financija Slavko Linić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je prozvao premijera Milanovića za pritiske i protežiranja članova svoje obitelji i prijatelja, obrušio se između ostalog i na tvrtku Mali biskviti, u vlasništvu bivšeg člana uprave Kraša Tomislava Ljutića. Liniću je sporno što je u taj, za njega visoko rizičan projekt HBOR htio uložiti 19,4 milijuna kuna.

FGS Quaestus Borislava Škegre trebao je uložiti u projekt 18,5 milijuna kuna te kroz dokapitalizaciju od 1,5 milijuna kuna ući u vlasništvo tvrtke. "Riječ je o proizvodnji biskvita i uvozu čokolade iz Poljske čime bi konkuriralo Krašu, a proizvodnja bi se odvijala u iznajmljenoj hali. To sve ukazuje da su nečiji interesi bili to da se beznačajnoj tvrtki omogući da uništi brend domaće tvrtke', rekao je Linić. Dodao je i kako Kraš optužuje Ljutića za krađu povjerljivih informacija te ponovio kako je Milanović važnijim smatrao 60 nečijih radnih mjesta i uvoz čokolade iz Poljske, "Kao predsjednik NO-a HBOR-a uspio sam se izboriti za opciju da se kredit plasira uz trajna ulaganja Quaestusa, bez mogućnosti izlaska nakon četiri godine. O svemu sam izvijestio predsjednika Vlade koji se s tim nije složio", rekao je Linić.

Tomislav Ljutić najavio je pak moguću osobnu tužbu protiv Slavka Linića, a možda i HBOR-a i Kraša. "Pretposatvljam da Linić nije niti smio otkriti brojeve, jer riječ je o bankarskoj tajni, koja ga veže kao bivšeg predsjednika NO-a HBOR-a. Istina je da smo u konačnici dogovorili da se kredit od HBOR-a prepolovi, dok bi polovicu kredita od 10 milijuna kuna dobili od poslovne banke. Kredit je sutra trebao biti realiziran, no nakon Linićeva istupa, iz banke su me zvali da je kredit na čekanju", rekao nam je Ljutić. Borislav Škegro nije želio komentirati Linićev istup. Iz Kraša su pak priopćili da je Ljutić u postupku odobravanja kredita od HBOR-a koristio poslovne informacije Kraša i njegovih poslovnih partnera, koje nisu javno dostupne i koje predstavljaju poslovne tajne.

Dodaju da su u postupku odobravanja kredita iznesene netočne informacije o prelasku velikog broja vodećih Kraševih radnika u tvrtku Mali biskvit."Prema dostupnim informacijama, samim kreditom financirala bi se dijelom i proizvodnja izvan RH i to proizvoda koji prema tvrdnjama društva Mali biskvit predstavlja konkurent poznatog Kraševog branda Životinjsko carstvo i drugih, što je izravno protivno temeljnoj svrsi HBOR-a – poticanju razvoja i izvoza domaćeg poduzetništva", kažu u Krašu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close