‘Linić kreće u rat protiv 570 nameta za poduzetnike’

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2013. u 11:30
Slavko Linić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo financija navodno ima radnu verziju popisa parafiskalnih nameta koji opterećuju hrvatske tvrtke.

Nedjeljni Jutarnji tvrdi da je u posjedu dokumenta Ministarstva financija – radne verzije popisa parafiskalnih nameta koji opterećuju hrvatske tvrtke, a iz kojeg se vidi da ih nema 245, za koliko smo do sada znali, nego 570.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić ovog je tjedna najavio kako se može očekivati smanjenje parafiskalnih nameta te da je broj takvih nameta dvostruko veći nego što se govorilo ranije. 

Popis parafiskalnih nameta za Jutarnji list analizirala je Dragana Radusinović, koja spominje kako je Samostalna, nezavisna i neprofitna javna ustanova HANDA uspjela u posljednjih nekoliko godina postati prava mala tvornica novca u državi koja grca u dugovima. 

HANDA se financira zakonom propisanim nametima koje joj plaćaju kompanije iz energetskog sektora. Krajem rujna prošle godine HANDA je na svojem bankovnom računu imala 3,2 milijarde kuna viška prihoda, a krajem prosinca na banci su držali oročene depozite od 17 milijuna kuna, 23 milijuna eura, te 2 milijuna dolara, objašnjava se u tekstu.Prihodi HANDA-e i njihov vrtoglavi višak postali su prihodi državnog proračuna pa je deficit države za prošlu godinu tako jednokratno elegantno smanjen, piše list dodajući kako HANDA svake godine ima više prihoda nego troškova, za 2011. godinu riječ je o 611,2 milijuna kuna. "Ni jedna institucija koja se financira parafiskalnim nametima ne bi smjela imati oročene depozite i višak prihoda. To nije njezin smisao niti je to smisaoparafiskalnog nameta koji bi trebao služiti za funkcioniranje te agencije u svrsi za koju je osnovana", izjavio je za list Branko Šegon, pomoćnik ministra Linića.

Iz dugačkog popisa parafiskalnih nameta proizašao je šokantan podatak da ih nije 245 za koliko smo ih do sada znali, već ih je nabrojeno 570, a zbrajanje još nije dovršeno. Neki od nameta koji su sada na popisu, a riječ je o raznim kaznama, izbacit će se s liste jer nisu neporezno obvezno davanje, a koliko će nameta u konačnici biti još nije poznato.

Komentari (6)
Pogledajte sve

@ stefica50 ,

u zabludi si .
Linić je najveće zlo koje nas je snašlo u ovoj krizi .
Od kada je došao na vlast diže poreze ,izmišlja nove i s njima uništava Hrvatsko gospodarstvo i investicije .
Nikomu se ne isplati ulagati u Hrvatsko gospodarstvo , ni domaćim ni stranim investitorima .

Pa gospodo mislim da je zadnji cas da se ovako grubo izrabljivanje konacno ,zauvjek ukine,,,dozvolite da ljudi mogu u realnim okvirima zapoceti neki posao,,,nadam se da ce Linic i ovdje uspjeti nesto uciniti,ali molim i ostale da mu priznaju napore koje cini,da toj ,,sivoj ekonomiji jednom stane na kraj,,,

Cilj ovog članka je da nam na mala vrata objasni “nezavisnu i neprofitnu javnu ustanovu HANDA” i njen plemeniti poziv odnosno nužnost u društvu! Također da promoviše Draganu! Pa srećno! [emo_ljut]
Vijest bi bila da su tu ustanovu ukinuli, a djelatnike preraspodjelili i većinu otpustili!

NAKON 572 RAZNA POREZA I DAVANJA MOŽEMO JOŠ SAMO ČEKATI UVOĐENJE POREZA NA DRUGI BUBREG :

http://pollitika.com/porez-na-drugi-bubreg [pollitika.com]

New Report

Close