Linić: Konstruktor ide u stečaj; Žderić: U procesu smo nagodbe

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2013. u 22:01
Slavko Linić kaže da je od Konstruktora dobio bezvezan prijedlog

Kao veliki problem izdvojena je niska kapitaliziranost tvrtki, koja u nekim slučajevima je ispod 10 posto.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi ostaje kao trajno rješenje i nakon što se tijekom 2013. riješe velike dubioze koje je stvorilo 70-ak tisuća blokiranih pravnih osoba. Poručio je ministar financija Slavko Linić na okruglom stolu "Restrukturiranje ili likvidacija" u organizaciji magazina Banka.

No, kao 'bomba' odjeknula je njegova najava da Konstruktor neće u predstečajni postupak, nego će ga nagodbeno vijeće "poslati u stečaj zbog makinacija s osnivanjem nove tvrtke na koju se prebačeni radnici i imovina". "Poslan je bezvezni prijedlog predstečajne nagodbe, a nisu razgovarali niti s jednim vjerovnikom. Zbog takvog ponašanja vlasnika i menadžmenta prva velika tvrtka koja ide u stečaj je Konstruktor", rekao je Linić. Sat vremena nakon što je ta vijest objavljena, Željko Žderić poslao je mail i ustvrdio da se ne radi o 'njegovom' Konstruktor inženjering. Prema njegovom pojašnjenju nije osnovao novu tvrtku i prebacio radnike na nju, već je on u predstečajnoj nagodbi.  Kad je riječ o restrukturiranju u predstečajnom postupku Linić je istaknuo da postoje sve šanse za uspješan oporavak, i to zbog podrške bankara i dobavljača, kod tri do četiri tisuće subjekata od čega je ključnih 400 tvrtki koje su gospodarski značajni subjekti. "Rezultati restrukturiranja u predstečajnom postupku bit će poznati u srpnju, a do kraja godine očekujemo brisanje svih propalih tvrtki i tada će na tržištu postojati samo oni koji se bave biznisom", rekao je i dodao da je strukurni poremećaj nastao zbog masovnog ulaska poduzetnika u nekretninske bizsnise 2008.

Prema Liniću, u nekretninskom biznisu stvoreno je puno dubioza, a riječ je o potpuno krivo usmjerenim ulaganjima koja su ugrozila osnovni biznis mnogih poduzetnika. Vlada i banke sad za njih traže rješenje. No, kao trajni problem ostaje, kazao je, niska kapitaliziranost tvrtki. On se posebno tiče srednje velikih tvrtki gdje je udio vlastitog kapitala čak ispod deset posto. U cilju da se takvima pomogne, Linić je najavio i da na inicijativu Zagrebačke banke Vlada kreće u formiranje dodatnog equity fonda. Novi fond će prikupiti međunarodni kapital kako bi dodatno, uz FGS-ove, sudjelovao u dokapitalizacijama tvrtki s problematično niskim vlastitim kapitalom. Isto tako je savjetovao poduzetnike da se i sami aktiviraju jer, kako rekao, od banaka se inače neće moći dobiti kredit za ulaganja u nove projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close