Linić: Da, narušit će to konkurentnost, ali druge nema

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2014. u 22:00
Slavko Linić i Ivan Šuker u sabornici/Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija branio u Saboru izmjene Zakona o doprinosima.

Svjesni smo da će povećanjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 13 na 15 posto gospodarstvo biti manje konkurentno, no drugog izlaza nema, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić braneći u Saboru izmjene Zakona o doprinosima.

Tako bi se proračunski prihodi u ovoj godini trebali povećati za 1,6 mlrd. kn te za 2,4 milijarde u idućoj godini. Samo smanjenje rashodovne strane za 7,5 milijardi imalo bi negativan učinak na gospodarski rast, što je potvrdila i misija MMF-a, pa je Vlada odlučila podijeliti teret na rashodovnoj i prihodovnoj strani, objašnjavao je Linić. "U 2012. počeli smo sanacije zbog enormnih dugova, a te sanacije smo ostvarili već u 2013. sanirajući kliničke bolničke centre, tako da je proračun zdravstva za 2013. sa smanjenim punim doprinosima bio 21,4 milijarde kuna", rekao je Linić.

Napomenuo je da će ove godine 21,2 mlrd. kn biti izdvojeno za zdravstvo. Prihvatio je i kritiku nezavisne Jadranke Kosor da povećanje zdravstvenog proizvodi pravnu sigurnost i ruši investicijsku klimu. "Slažem se da će ova mjera imati negativan učinak, da stvara nesigurnost i probleme u planiranju u gospodarstvu, ali držimo da je to manja šteta nego daljnje rezanje rashodovne strane", poručio je Linić. 

Komentari (12)
Pogledajte sve

podignuta-optuznica-protiv-najboljeg-linicevog-prijatelja-kalema tereti-ga-se-za-prijevaru-tesku-103-milijuna

http://www.index.hr/vijesti/clanak/podignuta-optuznica-protiv-najboljeg-linicevog-prijatelja-kalema-tereti-ga-se-za-prijevaru-tesku-103-milijuna-kuna/733762.aspx

“Slažem se da će ova mjera imati negativan učinak, ali držimo da je to manja šteta nego daljnje rezanje rashodovne strane”

Kakav izopačen pogled, taj gospodin mrtav hladan u zemlji koja je ekonomski već ionako zatučena bez imalo uvijanja kaže: manja je šteta ako manje radimo nego ako manje žderemo, pijemo i pušimo.

hrvatsku-ne-vode-ljudi-spremni-donijeti-odluke

HDZ je u završnici sastavljanja svog gospodarskog programa, a u tome imaju pomoć iz Njemačke.
S Klausom Peterom Willschom, članom CDU i osnivačem njemačko-hrvatske parlamentarne grupe u Bundestagu, razgovarali smo o tome što je preporučio HDZ-u i ima li oporbena stranka snage provesti reforme po uzoru na Njemačku koja je …

http://www.vecernji.hr/eu/hrvatsku-ne-vode-ljudi-spremni-donijeti-odluke-926510

ljudi, nema rijesenja dok se drzavna potrosnja ne smanji, a od toga nista !
kad bankrotiramo onda ce mozda se netko kratkotrajno pokrenut ! bio ovaj ili onaj na vlasti, vise oni vole sebe nego narod i drzavu pa zato su i usli u politiku, sve neradnici, propali poslovnjaci i vlasnici diploma sa prometnog !!!!
ali imaju jos jedno rijesenje koje nitko ne spominje : konfiskacija stednje u bankama !!!!

New Report

Close