Linić bivše kolege prozvao za nerad i neodgovornost

Autor: Poslovni.hr/H , 19. studeni 2014. u 15:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba iskoristila je u srijedu raspravu o rebalansu državnoga proračuna kako bi kritizirala Vladin način vođenja državnih financija.

Saborska oporba iskoristila je u srijedu raspravu o rebalansu državnoga proračuna kako bi kritizirala Vladin način vođenja državnih financija.

Najoštriji u kritikama bio je nezavisni zastupnik, bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić, koji je Vladu prozvao za nerad i neodgovornost, te za propuste kako u punjenju proračuna, tako i u rezanju rashoda.

Izostale su strateške investicije, bez kojih ne može biti ni rasta broja zaposlenih, rekao je Linić, spominjući HEP, Inu, željeznice.

Slične kritike upućuje i nezavisni Branko Vukšić.

Aktualna je Vlada, podsjeća, na početku mandata obećavala da će upravo javne tvrtke biti pokretači gospodarstva i pomoć privatnim sektoru, no u konačnici se nije dogodilo ništa. Nema investicija, to jest promašena politika i ministar financija izgleda je stečajni upravitelj, zaključuje Vukšić.

"Govorili ste da nema ulaganja, ali evidentno je da ima laganja", tvrdi Krešimir Bubalo (HDSSB) koji upozorava da se unatoč premijerovim riječima (neka mi se osuši desnica, ako te zaboravim Slavonijo), rebalansom sredstva za Slavoniju i Baranju dodatno režu 50 milijuna kuna.

I Hrvoje Nekić (SDP) reagirao je na Linićeve ocjene da nema investicija i planova, da se ne provodi restrukturiranje. Ne tako davno, dok ste bili ministar te iste Vlade, govorili ste da se mjere provode, samo ne željenom dinamikom, uzvratio je Liniću.

Linićev kritički osvrt na rad Vlade hvali Tomislav Ivić (HDZ). Jasno je da je ova Vlada nesposobna, iz čega onda proizlazi i neodgovornost, zaključuje Ivić.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) upitao se što rebalans govori o Vladi?

Prije svega, kaže, da je napravila posve pogrešnu poreznu politiku i da se domino efektom izmjena poreznih zakona događa "to što se događa". Pobrojao je, naime, da je u protekle tri godine bilo 37 odnosno 38 izmjena poreznih zakona.

Šuker aktualnu Vlada proziva da nije politički spremna i da ne zna provesti reforme.

Rashodovna strana državnog proračuna ne može se trajno urediti bez strukturnih reformi kojih nema ni u državnoj upravi, ni u prosvjeti, ni u zdravstvu, kaže Šuker i dodaje da se Vlada ne drži ni obećanja danih Europskoj komisiji.

Sve to dovelo nas je do pada BDP-a od 0,7 posto, do smanjenja prihoda od PDV-a od milijardu i 300 milijuna kuna, dobiti 260 milijuna, doprinosa 238 milijuna i do toga da nismo povukli milijardu i 200 milijuna iz EU fondova, pobrojao je Šuker.

Ministar financija Boris Lalovac Sabor je izvijestio da se rebalansom proračuna deficit penje na 15, 6 milijardi kuna. Situacija je ozbiljna, ali ne i alarmantna kao u nekim susjednim zemljama, rekao je Lalovac, odbacujući tvrdnje HDZ-ova Željka Reinera da su državne financije "pokojne".

Komentirajte prvi

New Report

Close