Linić: Ministarstvo financija više nema povjerenja u banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 15:45
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade da je sutra zadnji dan da se u Hrvatskom saboru izglasaju izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade da je sutra zadnji dan da se u Hrvatskom saboru izglasaju izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, bez obzira da li će se s bankama postići dogovor oko najvažnijeg amandmana, vezanog uz kamatne stope na stambene kredite vezane uz švicarski franak.

Vlada je, naime, u saborsku proceduru danas poslala dva 'tehnička' amandmana. Jednim se, prema Linićevim riječima, mijenja izraz "fiksna marža", koji je smetao banaka, i zamijenjuje se izrazom "fiskni dio kamatne stope". Drugi se amandman pak odnosi na vrijeme stupanja na snagu ovih izmjena, jer su se prijašnjim prijedlogom predviđala tri ili četiri vremenska razdoblja, ali su se dogovori oko promjena toliko otegnuli da Vlada sada predlaže da sve odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju na snagu stupe 1. siječnja 2014. godine.

No, iako se očekivalo, na dnevnom redu sjednice Vlade danas se nije našao amandman koji se odnosi na umanjenje kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima tijekom trajanja razdoblja privremeno izmijenjenih okolnosti, odnosno aprecijacije švicarske valute za više od 20 posto.

Ministar Linić je kazao da su banke po tom pitanju "u zadnji tren" same ponudile rješenje kojim bi se izbjegla mogućnost sudskih sporova i zbog toga taj zakon prošlog tjedna nije izglasan u Saboru.

Taj je problem trebao biti riješen smanjenjem početne kamatne stope na te kredite za 30 posto, pri čemu bi Hrvatska narodna banka (HNB) temeljem podataka, koje sakupi od banaka, izračunala prosječnu kamatnu stopu koja bi se tako umanjila.

Dogovor s bankama nije postignut, kazao je danas Linić, pokušat će ga postići HNB, jer Ministarstvo financija više nema povjerenja u banke, jer su one Ministarstvu dostavljale podatke o kamatama iz brošura, a ne iz stvarnih ugovora.

Ako se HNB dogovori s bankama pokušat ćemo se dogovoriti oko toga, dodao je, ali i naglasio da je sutra zadnji dan da se izmjene ZPK-a izglasaju.

Među današnjim Vladinim odlukama je i ona o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojim je ukinut Državni inspektorat, a njegove su nadležnosti 'prebačene' na službe unutar ministarstava financija, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava, poljoprivrede te turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close