Lika spremna za turistički i poljoprivredni procvat

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2015. u 22:00
Poslovni uzlet zainteresirao je mnoge u Gospiću/Dino Stanin/PIXSELL

Tek je 15 posto tvrtki iz proizvodno-prerađivačkog sektora, pa Županija nudi povoljne kredite za razvoj proizvodnih djelatnosti, uz kamatu od 2,5 posto.

Poslovni uzlet grada Gospića održan u četvrtak okupio je više desetaka zainteresiranih poduzetnika Like.

Kako je u pozdravnom obraćanju naglasio zamjenik glavnog urednika Vladimir Nišević, gospićki Uzlet već je 16. po redu u ovoj godini u organizaciji Poslovnog dnevnika. "Krenuli smo prije dvije godine iz Jastrebarskog odlučivši dati poticaj malim i srednjim poduzetnicima, prije svega u obliku znanja. Podršku smo dobili od Ministarstva poduzetništva i Ureda predsjednika RH, a pridružile su nam se i renomirane domaće kompanije", istaknuo je Nišević. Dosad je kroz besplatne edukacijske radionice prošlo više od 7000 poduzetnika, što dovoljno govori i snazi Poslovnog uzleta, dodao je Nišević.

 

Biljan

Ulažemo u poslovnu zonu. To će omogućiti gospodarsku ekspanziju

Grade infrastrukturu 
Da će lički poduzetnici kroz edukacije dobiti nove spoznaje, vjeruje i Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika Gospića. "Grad čini sve što može kako bi omogućio što lakše poslovanje našim poduzetnicima. Gradimo infrastrukturu, ulažemo u poslovnu zonu. Sve će to omogućiti gospodarsku ekspanziju", kaže drugi čovjek grada Gospića. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) od velike će koristi biti i nova gradska tržnica koja će omogućiti lakši plasman njihovih proizvoda, dodao je Biljan.

 

Rukavina Stilinović

Trećina županije je zaštićena, a polovica su poljoprivredne površine

"Pred nama je još puno prepreka, ali i prednosti", istaknuo je Biljan. S prednostima, ali i velikim gospodarskim problemom ličke regije okupljene je pobliže upoznala Ana Rukavina Stilinović, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije. "Prostorno smo najveća hrvatska županija koja obuhvaća 10 posto površine, ali na tom prostoru živi svega jedan posto stanovništva. Trećina površine županije na neki je način zaštićena, a polovicu čine poljoprivredne površine. Može se reći da smo ekološka jezgra kao stvorena na poljoprivredu i turizam", ocijenila je Rukavina Stilinović. K tome, dodala je, sve je više aktivnih tvrtki, a izvoz raste po stopi od 70 posto.

 

270izlagača

iz regije dolazi ovog vikenda u Gospić

No, gospodarstvo županije ograničava struktura gospodarstva u kojoj je tek 15 posto tvrtki iz proizvodno-prerađivačkog sektora, tvrdi pročelnica. Županija ovaj problem pokušava riješiti i kroz novu kreditnu liniju za razvoj proizvodnih djelatnosti, a kamatna stopa na taj je kredit tek 2,5 posto godišnje. Stoga je pozvala sve zainteresirane da više informacija potraže u razvojnim agencijama koje djeluju na području Ličko-senjske županije. Ujedno je pozvala na manifestaciju koja će se tijekom vikenda održati u Gospiću u šatoru površine čak 2700 kvadrata, a gdje će se predstaviti proizvođači koji čuvaju tradicionalne recepture ličkih specijaliteta. Osim domaćih izlagača, sudjeluju i izlagači iz triju zemalja regije, čime se broj izlagača zaustavio na ukupno njih 270.

 

Lončar

Za 15 dana bit će objavljen poziv za strukturne fondove za turizam

'Ličani odlikaši' 
Poruku poduzetnicima odaslala je i Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva, koja je istaknula da Ministarstvo aktivno podupire poduzetnike. Prema njezinim riječima, potkraj siječnja ili početkom veljače sljedeće godine ići će novi javni poziv za poticajne programe, pa je Lončar pozvala poduzetnike da se sada upoznaju s kriterijima koji su se tražili na ovogodišnjim programima. "Svi moramo biti vama na usluzi. Budite uporni i tražite uslugu koju plaćate kroz komorski doprinos", naglasila je Lončar. Dodala je da će za 15 dana biti objavljen poziv za strukturne fondove za turizam s posebnim naglaskom na kontinentalni turizam, gdje su Ličani "odlikaši".

Komentirajte prvi

New Report

Close