Liječnik koji sjedi kod kuće i prima pripravnost zarađuje više od onoga koji dežura i operira

Autor: Andreja Šantek , 27. ožujak 2013. u 14:48
Thinkstock

Bolnice u očaju jer im mjesečni limiti pokrivaju samo plaće.

Financijska situacija u bolničkom sektoru posljednjih se godinu dana znatno pogoršala zbog smanjenja zdravstvenog proračuna, a shodno tome i smanjenja bolničkih limita.

Tome treba pridodati i loše i neracionalno upravljanje bolnicama, a završni udarac usljedio je 1. siječnja kada je na snagu stupila potpuna primjena novog kolektivnog ugovora koji je sklopljen u studenom 2011. godine, a temeljem kojeg su plaće u bolnicama porasle i do 30 posto. Primjena oderdbi Kolektivnog ugovora na godišnjoj će razini stajati sustav oko 840 milijuna kuna, a u najvećim su problemima ravnatelji bolnica čiji mjesečni limiti koje dobivaju od HZZO-a ne pokrivaju čak niti plaće odnosno nakon što isplate plaće, novcem od dopunskog osiguranja plaćaju režije, a lijekove uzimaju na dug. Prema nekim informacijama, u takvoj je situaciji najmanje 17 hrvatskih bolnica. Primjerice, mjesečni limit bolnice Vinkovci iznosi 9,7 milijuna kuna, a u veljači su za plaće isplatiti 9,8 milijuna kuna s tim da su razliku namirili iz dopunskog osiguranja.

Plaće su u toj bolnici porasle za 30 posto, pa sada specijalist sa deset godina staža i šest dežurstava mjesečno dobije plaću od oko 18.000 kuna. U bolnici Čakovec mjesečni je limit 9,4 milijuna kuna, a za plaće u veljači su izdvojili 9,95 milijuna kuna. Srećom, HZZO ima je uplatio dio duga od 4 milijuna kuna za dopunsko osiguranje te 2 milijuna kuna koje im je dugovao za skupe lijekove i eksplantaciju organa pa su time podmirili račune za lijekove. U bolnici Dubrovnik masa plaća porasla je za više od milijun kuna, a od limita koji iznosi 12,6 milijuna kuna za plaće je izdvojeno 12,3 milijuna. Prema novom kolektivnom ugovoru, pripravnosti i dežurstva zdravstvenih radnika obračavaju se kao prekovremeni rad što u konačnici znatno utječe na povećanje plaće. "Posljednjih godinu dana uvodimo red u bolnicu u kojoj se plaćala masa prekovremenih sati i pripravnosti, a suočavali smo se i s neracionalnom nabavom. Drukčijim radom i racionalnim pristupom uspjeli smo smanjiti troškove za milijun kuna. Nažalost, novi kolektivni ugovor poništio je sve te uštede", kaže prof. dr. Vesna Šerić, ravnateljica KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodala je da upravo rade na tome da se smanji broj dežurstava i pripravnosti te da se liječnicima ubuduće pripravnost plaća samo po dolasku u bolnicu, a ne i pripravnost kod kuće. Dr. Šerić nada se da zaposlenici shvaćaju da je riječ o čuvanju radnih mjesta i da bolnica može raspolagati s onim novcima koje ima. Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, ističe da nije u redu da neki liječnici dobiju više novaca za 15 dana čučanja kod kuće u pripravnosti nego liječnik koji je pet noći proveo u dežurstvu operirajući.  

Koliko se plaća dežurstvo i pripravnost

  • Dežurstvo radnim danom – 1254 kn*
  • Dežurstvo petkom – 2348 kn*
  • Dežurstvo subotom – 2615 kn*
  • Dežurstvo ned./blagdan – 2669 kn*
  • Primjer: pet dežurstava liječnika specijaliste sa 20 godina radnog staža (dva radnim danom, jedan petak, jedna subota, jedna nedjelja) – 10.142 kn*
  • Pripravnost radnim danom – 1147 kn
  • Pripravnost subotom – 1815 kn
  • Pripravnost ned./blagdan – 1895 kn
  • Primjer 1: 15 pripravnosti liječnika specijaliste sa 20 godina staža i pripravnošću s koeficijentom 0,5 (11 radnih dana po 16 sati, dvije subote po 24 sata, dvije nedjelje po 24 sata) 20.037 kn bruto
  • Primjer 2: 15 pripravnosti liječnika specijaliste sa 20 godina staža i pripravnošću s koeficijentom 0,25 (11 radnih dana po 16 sati, dvije subote po 24 sata, dvije nedjelje po 24 sata) 10.018 kuna bruto odnosno upola manje, ali to je još uvijek 65 posto bruto plaće za redovan rad
  • Napomena: bruto plaća liječnika specijaliste s koeficijentom 2,09 i 20 godina staža i dodatkom na uvjete rada od 16 posto 15.268 kn (Zagreb, faktor 1), a iznos za pripravnost iznosio bi 20.037 kn bruto što je 31 posto više od bruto plaće za redovan rad. 
  • iznosi se također povećavaju za sve liječnike koji imaju veći koeficijent od 2,09 i dodatak na uvjete rada veći od 16 posto

* neto iznos
Izvor: Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za nepovjerovai. Da se dođe na red za ultrazvuk bubrega treba barem 60 dana. Ne znam tko to radi nedjeljom ali u nekim bolnicama po razgovoru s pacjentima ( učlanite se i vi u mrežu pacijenata ) usluge se mogu dobiti samo od kirurga.

New Report

Close