Liječnički sindikat podržao ministra

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2016. u 22:00
Ivica Babić/ Marko Lukunic/PIXSELL

Dario Nakić poručio je da podržava sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora.

Najavu ministra zdravlja da je spreman s Hrvatskim liječničkim sindikatom sklopiti strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike pozdravio je čelnik tog sindikata Ivica Babić ocijenivši kako važeći Zakon o reprezentativnosti sindikata, koji predviđa samo sklapanje kolektivnih ugovora za djelatnost, treba uskladiti s europskom pravnom stečevinom koja dopušta sklapanje SKU.

"Svakako tražimo i podržavamo inicijativu ministra za sklapanje SKU za liječnike", izjavio je Babić te istaknuo kako je njegov sindikat prije nekoliko mjeseci zbog toga podnio i zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. Babić podsjeća i da je Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), čiji je HLS član, podnijela 2013. zahtjev za tužbu Ustavnom sudu protiv odredbe Zakona o radu o zabrani štrajka, pa je i štrajk liječnika, koji je u mirovanju od 2013., također tema o kojoj treba razgovarati s ministrom.

Ocijenjuje kako problem zbog kojeg je štrajk liječnika započeo do danas nije riješen, a to je da je KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sklopljen bez liječničkog sindikata, a uz potpise dvaju ostalih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima – Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Ministar Dario Nakić najavio je da će se sastati sa sindikatima idućih dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close