Liječnička komora i dalje bez elektroničkog glasanja – odbijena HUBOL-ova inicijativa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 11:59
Trpimir Goluža. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža nije iznenađen što na Skupštini Komore nisu prihvaćeni zahtjevi s peticije koju je potpisalo 3290 kolega.

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Hrvatske liječničke komore (HLK) u subotu velikom većinom glasova odbijena je inicijativa Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) da se na predstojećim izborima za tijela Komore u lipnju glasa elektronički, kako je to peticijom zatražilo 3290 bolničkih liječnika.

Tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić delegatima je uručio peticiju kojom je zatražena promjena izbornih pravila u Komori – elektroničko glasanje, izravan izbor predsjednika i ograničavanje uloge umirovljenika u toj najbrojnijoj i jedinoj obveznoj liječničkoj organizaciji u Hrvatskoj.

No, čak 69 od 77 prisutnih delegata odbilo je podržati HUBOL-ove prijedloge promjene izbornih pravila, te je prihvaćen prijedlog Izvršnog odbora i Vijeća Komore da se zadrži dopisno glasanje označenim glasačkim listićima, koji će nositi identifikacijski broj i suhi žig Komore.

Prihvaćen je i prijedlog da mandat predsjednika i zamjenika Skupštine, predsjednika i dopredsjednika Komore, rizničara, članova Nadzornog odbora, Časnog suda, Izvršnog odbora, predsjednika i zamjenika stalnih povjerenstava Komore, prestaje s danom njihova imenovanja na neku od dužnosti tijela javne i državne vlasti koje su propisane člankom 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Međutim, odlučeno je i da im mandat ne prestaje s danom umirovljenja, kao što je to u ime HUBOL-a predložio delegat u Skupštini i tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža nije iznenađen što na Skupštini Komore nisu prihvaćeni zahtjevi s peticije koju je potpisalo 3290 kolega.

"To nas ne iznenađuje s obzirom na sadašnji saziv Skupštine. No, zadovoljni smo što smo Komori prenijeli stajališta značajnog broja članova. Zahvaljujem svima koji su nas podržali i vjerujem da je ovo jasan znak potpisnicima peticije za koga trebaju glasati na predstojećim izborima u Komori", rekao je Goluža Hini.

U veljači će Vijeće Komore raspisati izbore za novi saziv Skupštine HLK-a, a na prvoj sjednici nove Skupštine u lipnju delegati će birati predsjednika među onima koji su istaknuli svoju kandidaturu.

Komentirajte prvi

New Report

Close